ΗΠΑ: Ιστορική η απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Έξαλλη η τουρκική πλευρά

ΗΠΑ: Ιστορική η απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Έξαλλη η τουρκική πλευρά

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια ιστορική απόφαση, καθώς καταργούν την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κύπρο, η οποία ίσχυε από το 1987. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτή η ανακοίνωση έγινε μια μέρα πριν ο πρόεδρος Ερντογάν πατήσει σε αμερικανικό έδαφος και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, γεγονός που περιγράφει το χαμηλό επίπεδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων αυτήν την περίοδο
Στην ιστορική απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων, που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987, προχωρά η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με τη σημερινή απόφαση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρά στην ομαλοποίηση των αμυντικών της σχέσεων με τη Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων.

Παρόλα αυτά, η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, καθώς ο νόμος «East Med Act» του 2019 και ο Νόμος για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) για το έτος 2020 προβλέπουν ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Η Κύπρος για πολλά χρόνια ήταν ένα «πρόβλημα» στα μάτια των Αμερικάνων και πλέον έχει μετατραπεί σε έναν στρατηγικό εταίρο που έχει τη δική του αξία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η άρση του εμπάργκο πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Τρίτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ – Τουρκίας
Στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε ο τρίτος διάλογος για το στρατηγικό σχήμα που υπάρχει μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Στις ΗΠΑ μετέβη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών κι από την πλευρά των Αμερικανών την υφυπουργό Γουέντι Σέρμαν αλλά και την Βικτόρια Νούλαν.

Από αυτόν τον διάλογο, αξίζει να σημειωθούν δύο σημεία: Πρώτον η δέσμευση μεταξύ των δύο πλευρών για σταθερότητα και ειρήνη και δεύτερον την δέσμευση για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας τους.

Δένδιας: «Πολιτικό ορόσημο» η πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο
«Χαιρετίζω και εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την απόφαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

«Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πολιτικό ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Χαιρετίζω επίσης τη συνεισφορά του Αμερικανικού Κογκρέσου και ιδιαίτερα του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), αρχιτέκτονα του East Med Act του 2019».

«Μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.

Οργή στην Άγκυρα για την άρση του εμπάργκο
Οργισμένη είναι η αντίδραση της Τουρκίας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη διεύρυνση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της »ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία).

Υποστηρίζουμε πλήρως την αντίδραση των αρχών της »Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)»σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960, και να ενεργήσει ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα