Θερμή υποδοχή του Βασιλιά Καρόλου Γ’: Οι χειραψίες με το πλήθος, τα λουλούδια και το φιλί

Να ακολουθήσει το παράδειγμα της μητέρας του και να υπηρετήσει πιστά το βρετανικό έθνος τηρώντας την συνταγματική παράδοση υποσχέθηκε ο Κάρολος στο πρώτο διάγγελμα του ως βασιλιάς.
Η ευχή «Ο Θεός σώζει τον Βασιλιά» αντηχεί στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του Καρόλου ως μονάρχη.

Όμως πριν ξεκινήσει τα καθήκοντά του ως νέος βασιλιάς ο συνήθως συγκρατημένος και απόμακρος Κάρολος έσπασε το πρωτόκολλο και πήγε κοντά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Δέχθηκε χειραψίες, ευχές και λουλούδια ενώ, σε μία άκρως ασυνήθιστη και ανήκουστη κατά τη βασιλεία της μητέρας του κίνηση, δέχθηκε μια σφιχτή αγκαλιά και το φιλί μιας γυναίκας.

Μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, ο νέος βασιλιάς περπάτησε δίπλα στην ατέλειωτη σειρά με τα λουλούδια που ο κόσμος άφησε στη μνήμη της μητέρας του και μπήκε στο παλάτι για το πρώτο επίσημο διάγγελμα του.

«Με την ίδια ακλόνητη αφοσίωση της βασίλισσας δεσμεύομαι και εγώ επίσημα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που θα μου δώσει ο Θεός, να τηρήσω τις συνταγματικές αρχές που βρίσκονται στην καρδιά του έθνους μας.», δήλωσε ο Κάρολος.

Ο νέος βασιλιάς ευχαρίστησε την σύζυγό του Καμίλα «Ως αναγνώριση της πιστής υπηρεσίας της από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, από σήμερα θα είναι βασιλική σύζυγος μου.»

Απέδωσε στον γιο του Ουίλιαμ τον τίτλο του πρίγκιπα της Ουαλίας που κατείχε ο ίδιος για περισσότερα από 50 χρόνια, ανέφερε: «Με την Κάθριν στο πλευρό του, ξέρω ότι ο νέος πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα συνεχίσουν να εμπνέουν και θα ηγηθούν της συζήτησης για τη βοήθεια προς τους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο.

Στο τέλος ο Κάρολος αναφέρθηκε και στον γιο του Χάρι: «Θέλω να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν που συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό.»

Με φωνή γεμάτη συγκίνηση είπε το δικό του αντίο στη μητέρα του.

«Στην αγαπημένη μου μητέρα, καθώς ξεκινάς το τελευταίο ταξίδι σου για να συναντήσεις τον αγαπημένο μου πατέρα, θέλω να πω μόνο ευχαριστώ. Ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένεια μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρέτησες με τόση επιμέλεια όλα αυτά τα χρόνια. Άγγελοι Κυρίου να σε συνοδεύσουν στην ανάπαυση.», σημείωσε με συγκίνηση ο Κάρολος.

Ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί βασιλιάς στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της Διαδοχής σε μια ιστορική τελετή που μεταδίδεται για πρώτη φορά απευθείας στην τηλεόραση.

Ο ύμνος της Βρετανίας με την ευχή «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» ακούστηκε επίσημα για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια στη λειτουργία που έγινε στο ναό του Αγίου Παύλου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα