Πέντε φορές πιο μεταδοτική η υποπαραλλαγή της Όμικρον - Έρχεται από Ινδία και ΗΠΑ

Πέντε φορές πιο μεταδοτική η υποπαραλλαγή της Όμικρον - Έρχεται από Ινδία και ΗΠΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει Ιταλός ερευνητής βρετανικού πανεπιστημίου, προειδοποιώντας ότι σούπερ υποπαραλλαγή της Oμικρον, που έρχεται από την Ινδία και τις ΗΠΑ, είναι πέντε φορές πιο μεταδοτική από τις τρέχουσες υποπαραλλαγές του κορονοϊού που μας χτυπούν, ενώ τονίζει ότι μπορεί να δώσει επαναμολύνσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική ερευνητική ιστοσελίδα fanpage.it, o καθηγητής Νευροβιολογίας του Imperial College του Λονδίνου, Giorgio Gilestro, ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή Omicron BA.2.75 εξαπλώνεται ήδη στην Ινδία και στις ΗΠΑ, όπου αντικαθιστά τις υποπαραλλαγές της Oμικρον BA.4 και BA.5, οι οποίες από μόνες τους είναι εξαιρετικά μεταδοτικές. Επικαλέστηκε στοιχεία από την Ινδία που δείχνουν ότι η BA.2.75 «είναι πέντε φορές πιο μεταδοτική» από την υπερμεταδοτική BA.5, συνεπώς θα ανέβει πολύ ψηλά ο αριθμός των κρουσμάτων στις περιοχές όπου θα επικρατήσει η BA.2.75.

Το δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Gilestro, είναι οι νέες μεταλλάξεις που εμφανίζει η πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού στην BA.2.75. Σύμφωνα με τον καθηγητή, δείχνουν ότι πιθανώς έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει από τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν στον οργανισμό από προηγούμενες μολύνσεις από κορονοϊό και, κατά συνέπεια, να δώσει επαναμολύνσεις ανθρώπων που έχουν ήδη περάσει τον Covid-19. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν υπάρχουν διαφορές στα συμπτώματα που προκαλεί η BA.2.75 σε σχέση με τα συμπτώματα που προκαλούν οι υποπαραλλαγές της Ομικρον που κυκλοφορούν στις ημέρες μας» είπε ο Gilestro, τονίζοντας ότι «ξέρουμε, όμως, ότι (η BA.2.75) φέρει μεταλλάξεις που της επιτρέπουν να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα».

Ο καθηγητής υποστήριξε, δε, ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξει το όνομα της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2. Ανέφερε ότι ο όρος «Covid-19» είναι παρωχημένος, διότι τα συμπτώματα που δίνουν οι τωρινές παραλλαγές του κορονοϊού είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που προκαλούσε το αρχικό στέλεχος το 2019. Γι’ αυτό θεωρεί πως πλέον, εν έτει 2022, το «Covid-22» θα ήταν μια πιο ορθή ονομασία για τη λοίμωξη του κορονοϊού.

espressonews.gr