Σολτς σε Ρωσία: Επιτρέψτε την εξαγωγή σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας

Σολτς σε Ρωσία: Επιτρέψτε την εξαγωγή σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς παρότρυνε τη Ρωσία να συμβάλει να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας.

«Πρέπει να ελπίζουμε, για χάρη του κόσμου ολόκληρου, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο κ. Σολτς αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες που έχουν σκοπό να δημιουργηθεί διάδρομος για την εξαγωγή των σιτηρών κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ταυτόχρονα να δώσει επαρκείς εγγυήσεις πως δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο για την εισβολή», είπε ο καγκελάριος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Δεν είναι δυνατόν ο διάδρομος αυτός να χρησιμοποιηθεί «από πλοία με σιτηρά που θα φεύγουν από ουκρανικά λιμάνια και ρωσικά πολεμικά πλοία που θα κατευθύνονται στα λιμάνια», επέμεινε.

Όπως παρουσιάζει άρθρο στο newsit.gr ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε τη Ρωσία την Πέμπτη, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στο Κίεβο, ερίζοντας ότι η Μόσχα προκαλεί επισιτιστική κρίση σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, εμποδίζοντας τις εξαγωγές σιτηρών με τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα σε όπλο. Η Ρωσία αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες και στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Ο κ. Σολτς είπε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες που συνεχίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως είναι εφικτή αποστολή του ΟΗΕ σε ουκρανικά λιμάνια όπως αυτό της Οδησσού για τον σκοπό αυτό, ο γερμανός καγκελάριος είπε ότι «όλα τελούν υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, δεν θα κάνω υποθέσεις δημόσια διότι αυτό θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνομιλίες».

Η κρίση θα συζητηθεί στη σύνοδο της G7 από την 26η ως την 28η Ιουνίου, με οικοδεσπότη τον κ. Σολτς, στο ξενοδοχείο Σλος Έλμαου της Βαυαρίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα