Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στην καρδιά του Αιγαίου με παράνομη NAVTEX

Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό σκάφος στην καρδιά του Αιγαίου με παράνομη NAVTEX

Με μια ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

 Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο, όπως μεταδίδει το Mega.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

Μόνο σήμερα σημειώθηκαν 29 παραβιάσεις του ελληνικού FIR από 11 τουρκικά αεροσκάφη, ενώ την ίδια ώρα, πάνω από τα Ίμια, πετούσε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) το οποίο παρακολουθούσε τις κινήσεις του ελληνικού στόλου.

Την ίδια στιγμή στα βόρεια σύνορα του Έβρου, η Τουρκία έστειλε τέσσερα πλωτά σκάφη με 150 μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ενισχύεται η Αθήνα
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Αθήνα ενισχύει τις αμυντικές της συμφωνίες.

Σήμερα έφτασε εκτάκτως στην Αθήνα κλιμάκιο από το αμερικανικό Πεντάγωνο προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τα F-35.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει στη χώρα μας τρεις ημέρες κατά τις οποίες θα συζητηθούν τόσο οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα όσο και η προμήθεια των F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ενδιαφέρεται για 20 F-35 με το τίμημα να αγγίζει τα  3,5 δισ. ευρώ.

Ο Ερντογάν έχει απασφαλίσει - Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση στον Μητσοτάκη

Επανάληψη του χτεσινού σκηνικού με τέσσερα σκάφη και 150 μετανάστες αυτή τη φορά σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την πρόκληση με την επιχείρηση απόβασης εκατοντάδων μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Η ένταση την ώρα που αυξάνονται και οι πιέσεις στον Έβρο και όλα δείχνουν πως ο Σουλτάνος ετοιμάζει νέα μεταναστευτική κρίση ανοίγοντας πάλι την κάνουλα.

Ο Ερντογάν ξαναχτυπά μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, όπου έφτασε ακόμα και στο κέρασμα με τον γνωστό χαλβά από στραγάλι τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.

Με στρατηγική ψυχραιμία απαντά η Αθήνα
Στην Αθήνα μπαίνουν στο τραπέζι όλες οι πιθανές κινήσεις της Τουρκίας που θα δημιουργήσουν ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο με την ρητορική του Τούρκου προέδρου να θυμίζει πληγωμένο θηρίο μετα την συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη.

«Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος στριμώχνεται εσωτερικά η ανησυχία είναι πως για να λύσει τα πολιτικά του αδιέξοδα μπορεί να τραβήξει το σκοινί στα άκρα. Η επίθεση από τον Αχμέτ Νταβούτογλου είναι ενδεικτική της δυσκολίας που έχει.

Ήδη μελετάται η επανάληψη των σκηνικών έντασης που είχε στήσει η Τουρκία με επίκεντρο την Κύπρο. Άλλωστε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντολμέζ, ανέβασε βίντεο στα social media με το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας και είπε ότι θα ξεκινήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες σύντομα.

Η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει άλλωστε πως ο σουλτάνος έχει απασφαλίσει.

 «Για μένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης», δήλωσε. Ήταν η αναμενόμενη απάντηση πάντως από τον εκρηκτικό Ερντογάν μετά το άκουσα της είδησης πως τα F-35 που ήθελε η Τουρκία τα παίρνει η Ελλάδα, με την χώρα μας να αποκτά από το 2028 το αεροσκάφος που ήθελε 15 χρόνια να βάλει στην αεροπορία της η Τουρκία, η οποία χτες προχώρησε και σε μπαράζ παραβιάσεων με UAV.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία
Η στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να εξαπολύσει την επίθεσή του δεν είναι τυχαία. Δεν είναι μόνο ο εκνευρισμός του Ερντογάν και της Άγκυρας από την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, καθώς η Τουρκία θεωρεί απειλή τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα