Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής: Η Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη γεωπολιτική απομόνωση

Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής: Η Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη γεωπολιτική απομόνωση

Το μήνυμά του δεν ήταν απλά ειλικρινές, ήταν ωμό: ο πόλεμος στην Ουκρανία θα γίνει ακόμη χειρότερος για τη Ρωσία, είπε ένας στρατιωτικός αναλυτής απευθυνόμενος στους τηλεθεατές της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης.

Από τις 24 Φεβρουαρίου που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης --και κυρίως η κρατική τηλεόραση-- στηρίζουν την θέση του Κρεμλίνου. Λιγοστές διαφορετικές απόψεις επιτρέπονται στον αέρα.

Αυτό φάνηκε να έχει αλλάξει χθες, Δευτέρα, το βράδυ όταν ένας γνωστός στρατιωτικός αναλυτής έκανε μια ωμή εκτίμηση από το βασικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας για το πώς ορίζει ο Πούτιν την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".

"Δεν πρέπει να καταπίνετε ενημερωτικά ηρεμιστικά", είπε ο Μιχαήλ Χανταριόνακ, ένας απόστρατος συνταγματάρχης, στο τοκ σόου "60 Λεπτά"  που προβάλλεται από το δίκτυο Rossiya-1 με παρουσιάστρια την Ολγκα Σκαμπέγεβα, μια από τις πιο φιλοκυβερνητικές δημοσιογράφους στην τηλεόραση.
"Η κατάσταση, μιλώντας ειλικρινά, θα επιδεινωθεί για εμάς", είπε ο Χανταριόνακ, ένας τακτικός προσκεκλημένος στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος κάνει συχνά ειλικρινείς εκτιμήσεις της κατάστασης.

Ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να προχωρήσει σε επιστράτευση ενός εκατομμυρίου ενόπλων. 
Ο Χανταριόνακ, αρθρογράφος για στρατιωτικά θέματα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο gazeta.ru και απόφοιτος μιας από τις κορυφαίες ρωσικές στρατιωτικές ακαδημίες, είχε προειδοποιήσει πριν από την εισβολή ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, έχει προκαλέσει εκατομμύρια εκτοπισμένους και φόβους για την σοβαρότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ από το 1962 με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας.
Τόσο ο ίδιος όσο και η Σκαμπέγεβα δεν βρέθηκαν από το Ρόιτερς για να σχολιάσουν.

ΑΙΣΘΗΣΗ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ
Ο πόλεμος έχει επίσης αναδείξει τα μετασοβιετικά όρια του ρωσικού στρατού, των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και της ρωσικής οικονομικής ισχύος: παρά τις απόπειρες του Πούτιν να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις, ο ρωσικός στρατός είχε κακές επιδόσεις σε πολλές μάχες στην Ουκρανία.
Η περικύκλωση του Κιέβου εγκαταλείφθηκε και η Ρωσία επικεντρώθηκε αντιθέτως στην προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο στην περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονμπάς.

Η Δύση έχει προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι απώλειες δεν δημοσιοποιούνται, αλλά η Ουκρανία λέει ότι αυτές είναι χειρότερες σε σχέση με τους 15.000 Σοβιετικούς που είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια του πολέμου της τότε Σοβιετικής Ενωσης με το Αφγανιστάν την περίοδο 1979-1989.

"Η επιθυμία να υπερασπιστεί κάποιος την πατρίδα του με την έννοια που υπάρχει στην Ουκρανία--στ'αλήθεια υπάρχει εκεί και σκοπεύουν να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων", ξεκίνησε να λέει ο Χανταριόνακ προτού τον διακόψει η Σκαμπέγεβα.

Οι σημαντικότερες στρατηγικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής μέχρι στιγμής είναι η ασυνήθιστη ενότητα των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ και τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ.
Ο Χανταριόνακ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αντικρύσει την πραγματικότητα. 

"Το βασικό πράγμα στη δουλειά μας είναι να έχεις μια αίσθηση στρατιωτικο-πολιτικού ρεαλισμού: αν πας παραπέρα, τότε η πραγματικότητα της Ιστορίας θα σε χτυπήσει τόσο δυνατά που δεν θα ξέρεις τι σε χτύπησε. Για τον Θεό, μην απειλείτε με ρουκέτες την Φινλανδία-- μάλλον με αστείο φαντάζει", συνέχισε .
 Η Ρωσία, δήλωσε ο Χανταριόνακ, είναι απομονωμένη.

 "Το βασικό έλλειμμα της στρατιωτικοπολιτικής μας θέσης είναι ότι βρισκόμαστε σε πλήρη γεωπολιτική απομόνωση και --όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε-- στην ουσία όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας --και πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα