Στη νατοϊκή ομπρέλα καταφεύγουν Φινλανδία και Σουηδία. Παζάρι της Τουρκίας για να συμφωνήσει

Στη νατοϊκή ομπρέλα καταφεύγουν Φινλανδία και Σουηδία. Παζάρι της Τουρκίας για να συμφωνήσει

Στην Ουκρανία η κατάσταση περιπλέκεται μετά την ειλημμένη, όπως φαίνεται, απόφαση για την έναρξη των διαδικασιών ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνει η Τουρκία.
Στην «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ καταφεύγουν η Φινλανδία και η Σουηδία, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις εάν εγκαταλείψουν την ουδετερότητα δεκαετιών.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας θα ανακοινώσει επίσημα σήμερα την πρόθεσή της, ενώ την ίδια απόφαση αναμένεται ότι θα λάβει το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας.

Η κρίσιμη συνομιλία Πούτιν με τον Φινλανδό πρόεδρο
Λίγες ώρες μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία, ο πρόεδρος της χώρας πήρε τηλέφωνο τον Ρώσο ηγέτη και τον ενημέρωσε για την επικείμενη ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η συνομιλία υπήρξε άμεση, χωρίς περιστροφές και χωρίς εκνευρισμό, θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις, ανακοίνωσε το γραφείο του Φινλανδού προέδρου.

Αν και οι εισαγωγές ρεύματος από τη Ρωσία δεν καλύπτουν πάνω από το 10% των ενεργειακών αναγκών της Φινλανδίας που διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια, είναι σαφές το πολιτικό μήνυμα από το Κρεμλίνο. Και συνοδεύθηκε από τις απειλές ενός πολιτικού συμμάχου του Πούτιν.

Ο βουλευτής Ρουζαβλιόβ είπε ότι δε χρειάζεται να μεταφερθούν πυρηνικοί πύραυλοι πιο κοντά στη Φινλανδία γιατί μπορούν να είναι αποτελεσματικοί και από τις σημερινές τους βάσεις. Είναι ο ίδιος που είχε απειλήσει με αφανισμό τη Βρετανία με πυραύλους Σαρμάτ.

Η εναντίωση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην απόπειρα αλλαγής συνόρων στην Ευρώπη υπήρξε ομόθυμη στις συνόδους των υπουργών Εξωτερικών των G-7 και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.

«Όχι» Ερντογάν στην ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Απέναντι στη σπουδή του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση βρίσκεται, όμως, ο Ερντογάν, που εμφανίστηκε αρνητικός για την ένταξη της Φινλανδίας και κυρίως της Σουηδίας. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν είπε ότι ένα από τα ζητήματα είναι η δράση των Κούρδων στη Σουηδία.

Η Τουρκία επιχειρεί να μεσολαβήσει για την απομάκρυνση των τραυματισμένων από το Azovstal
Εν τω μεταξύ η Τουρκία επιχειρεί να μεσολαβήσει και για την απομάκρυνση τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών από το εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης που πολιορκείται από τους Ρώσους.

«Παζάρι» της Τουρκίας για να συμφωνήσει με την ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Άγκυρα φαίνεται πως βρήκε ευκαιρία να παζαρέψει τη συμφωνία της για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Έχουν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις από τον Εργτογάν, και χθες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τους ομολόγους του της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Έντονο παρασκήνιο στην σύνοδο του ΝΑΤΟ. Οι ΥΠΕΞ Φινλανδίας και ΣΟυηδίας έκαναν δηλώσεις ξεχωριστά.

Ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του, επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις ότι δηλαδή, η Σουηδία δεν μπορεί να υποθάλπει την τρομοκρατία και ότι η Φινλανδία δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στη σκιά του τουρκικού «βέτο» κατά της Φινλανδίας – Παραμένει το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ενώ η Τουρκία ξεκίνησε τα παζάρια για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες ένα άλλο παζάρι διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με την Ουγγαρία και άλλες χώρες να προβάλλουν βέτο ζητώντας εξαιρέσεις.
Οι Βρυξέλλες υποβαθμίζουν τις απειλές περί τουρκικού βέτο λέγοντας ότι πρόκειται για τους κλασικούς τακτικισμούς Ερντογάν για να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ και να του δώσουν τα νέα F-16 που ζητά εδώ και καιρό.

Μπορεί κάποιοι να κρύβονται πίσω από τον Ερντογάν και να βολεύονται από το τουρκικό όχι, αλλά μέχρι στιγμής, δημόσια, μόνο η Τουρκία έχει εγείρει αντιρρήσεις.

Παραμένει το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το αδιέξοδο συνεχίζεται καθώς όχι μόνο η Ουγγαρία αλλά και η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία επιμένουν να εξαιρεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τωρινή πρόταση κάνει λόγο για εξαίρεση 2 ετών από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, ενώ αυτές οι χώρες ζητούν 4 χρόνια.

Οι διπλωμάτες είναι διαιρεμένοι διότι η εξίσωση είναι δύσκολη. Κάποιοι δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι οι εξαιρέσεις πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τη σοβαρότητα των κυρώσεων και επίσης προκύπτουν θέματα ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά – διότι κάποιοι θα έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους.

Από την άλλη, κάποιοι ανατολικοί ισχυρίζονται ότι εάν δε λάβουν εξαιρέσεις τότε η οικονομία τους θα έρθει αντιμέτωπη με ύφεση.

Αύριο οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν το θέμα και εάν δε βρεθεί λύση τότε αυτή θα δοθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Ρωσία: Σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας για την ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Ρωσία θα αναγκασθεί να λάβει μέτρα ασφαλείας αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε εχθές ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουτσκό.

Η συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει «στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες» δήλωσε ο Γκρουτσκό, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Την Πέμπτη, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας τού παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα.

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας για το θέμα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν οι πρώτες γραμμές για το πώς αντιμετωπίζει η Ρωσία την εξέλιξη της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα θεωρεί ότι είναι ιστορικά μεγάλο λάθος αυτό που κάνει η Φινλανδία, τονίζοντας ότι από το 1947 δεν υπήρξε πότε κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα