Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν αλύπητα το Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν αλύπητα το Ντονμπάς

Δραματικές στιγμές ζει η Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί δίνουν την ύστατη μάχη, οχυρωμένοι στο εργοστάσιο «Αζόφσταλ», που πολιορκείται από δεκαπλάσιες ρωσικές δυνάμεις. Απελπιστική είναι η κατάσταση των αμάχων και συνεχείς οι εκκλήσεις για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Με την ταυτόχρονη εκτόξευση πυραύλων τύπου «Κρουζ» από την ακτή της Μαύρης θάλασσας συνεχίστηκε το ρωσικό σφυροκόπημα της Ουκρανίας την ώρα που στα ανατολικά ξεκίνησε η μάχη για το Ντονμπάς με τις ρωσικές δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις σε ολόκληρη τη, μήκους 480 χιλιομέτρων, γραμμή του μετώπου.

Η Μόσχα λέει ότι έχει παραδώσει στο Κίεβο σχέδιο εγγράφου με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διευθέτηση της σύρραξης ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η Ουκρανία καθυστερεί την απάντηση της.

Την ίδια ώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη… βοήθεια ενός 12χρονου κοριτσιού επιχειρούσε επικοινωνιακή αντεπίθεση.

Στην Μαριούπολη έληξε μετά από δύο μόλις ώρες η νέα προθεσμία που έδωσε η Μόσχα στους Ουκρανούς μαχητές να καταθέσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως και χθες, οι μόνοι που βγήκαν από τα καταφύγια ήταν 28 άμαχοι, ανάμεσα τους 7 παιδιά, που κρύβονταν στα υπόγεια των σπιτιών τους κοντά στο εργοστάσιο «Αζόφσταλ».

Ο διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών απηύθυνε δραματική έκκληση προς τη Δύση για τη μεταφορά μαχητών και αμάχων σε έδαφος τρίτης χώρας: «Είναι πιθανόν η τελευταία έκκληση για τις ζωές μας. Πιθανόν να ζούμε τις τελευταίες μέρες εάν όχι ώρες της ζωής μας. Οι δυνάμεις του εχθρού είναι δεκαπλάσιες».

Με ανάρτηση στο Twitter το ίδρυμα «Άουσβιτς» που διαφυλάττει τη μνήμη των θυμάτων του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης ανακοίνωσε η 91 ενός ετών επιζήζασα του ολοκαυτώματος Βάντα Ομπιέντκοβα πέθανε σε καταφύγιο της Μαριούπολης.

Tην ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσε το Κίνημα Αλλαγής παρέδωσε σήμερα στις ουκρανικές διπλωματικές αρχές ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στο Κίεβο βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα