Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη

Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη

Άγνωστοι κατέστρεψαν μέρος της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μετρά 1.400 χρόνια ιστορίας.

Η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης κατήγγειλε το γεγονός μέσω ανάρτησής της στο Twitter, όπου αναφέρει: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)». Την ανάρτηση συνόδευε η αντίστοιχη φωτογραφία.

 Η Ένωση κατήγγειλε επίσης την στάση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος φέρεται να δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και χαρακτήρισε «κακοπροαίρετα» τα μέλη της Ένωσης που απείλησαν να μεταφέρουν το θέμα στον Εισαγγελέα.

«Δυστυχώς, ακούσαμε την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία, ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι ‘δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε’… Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο, μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε φασαρία».

«Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση, τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσαν τα μέλη της Ένωσης.

 Ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, δήλωσε σχετικά: «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε ότι η ζημιά προκλήθηκε από τον συνωστισμό στον ναό.

Η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα κατασκευάστηκε, σύμφωνα με τον μύθο, από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από βελανιδιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα