Εκλογές Γαλλία: Οι πρώτες εκτιμήσεις – Προβάδισμα Μακρόν, στον δεύτερο γύρο η Λεπέν

Εκλογές Γαλλία: Οι πρώτες εκτιμήσεις – Προβάδισμα Μακρόν, στον δεύτερο γύρο η Λεπέν

Στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών περνούν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν σύμφωνα με τα πρώτα exit polls. Η αποχή στον πρώτο γύρο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία άγγιξε το 26,2%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%. Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

 Εκτιμήσεις Le Monde
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

 Προβάδισμα Μακρόν, στον δεύτερο γύρο η Λεπέν
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με ξεχωριστές εκτιμήσεις των Ifop, OpinionWay, Elabe και Ipsos.

Ο Μακρόν κερδίζει το 28,1-29,5% των ψήφων ενώ η Λεπέν το 23,3-24,4% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, βάσει των εκτιμήσεων.

 Βελγικά ΜΜΕ - Νέο ανεπίσημο exit poll: Μακρόν 24,7% - Λεπέν 23,5%

Νωρίτερα, η βελγική εφημερίδα δημοσίευσε τα πρώτα exit pollw, καθώς στην Γαλλία απαγορεύεται η δημοσίευση εκτιμήσεων ψήφου πριν κλείσουν οι κάλπες (σ.σ. 21.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το γαλλόφωνο βελγικό μέσο La Libre, ο Μακρόν έχει μικρό προβάδισμα έναντι της Λεπέν. Οι πρώτες πιο ασφαλείς εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων αναμένονται μετά τις 9 μ.μ.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση exit poll στη Γαλλία πριν το κλείσιμο της κάλπης, αλλά βελγικά και ελβετικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν ήδη τα δικά τους exit polls.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνουν περίπου τα ίδια ποσοστά, κοντά στο 24%. Σύμφωνα πάντα με την ίδια την βελγική εφημερίδα, η οποία υπογραμμίζει ότι πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις σε έναν μικρό αριθμό ερωτηθέντων, ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ – Μελανσόν συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
 
Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

 Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα