Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Ο ΟΗΕ εκφράζει λύπη για την διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς, εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο μείζονος σύρραξης .
Κατόπιν αιτήματος των δυτικών κρατών-μελών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκλήθηκε για μια έκτακτη συνεδρίαση μετά την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με  διπλωματικές πηγές.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί πιστεύουν πως οι Ρώσοι κατευθύνονται σε δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο και κάνουν λόγο για μια μνημειώδη ανευθυνότητα και μια στρατηγική επιλογή του Ρώσου προέδρου να ελέγξει τα πυρηνικά εργοστάσια.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα