Ουκρανία: Αποσύρονται διπλωμάτες και πολίτες υπό τo φόβο ένοπλης σύρραξης

Ουκρανία: Αποσύρονται διπλωμάτες και πολίτες υπό τo φόβο ένοπλης σύρραξης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Καμία διπλωματική προσπάθεια δεν έχει σταθεί ικανή να εκτονώσει την κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, την ώρα που ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ισραήλ και Γερμανία ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Κίεβο.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει πως μία νέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι θέμα χρόνου.

«Βρισκόμαστε στην στιγμή όπου μία ρωσική εισβολή μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή εάν το αποφασίσει ο πρόεδρος Πούτιν. Ακόμη και τις ερχόμενες ημέρες», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βέβαιες πως η Μόσχα θα προχωρήσει μετά από 8 χρόνια σε πολεμικές επιχειρήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία, δίνοντας μάλιστα και χρονικό ορίζοντα.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Τζο Μπάιντεν με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμανε συναγερμό.

«Μπορεί να ξεκινήσει κατά την διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων παρά τα σενάρια που ήθελαν να γίνεται μόνο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες», είπε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος ασφαλείας Λευκού Οίκου.

Η βεβαιότητα της Δύσης πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία έφερε «τσουνάμι» εκκλήσεων προς τους πολίτες χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Σουηδία και η Γερμανία να φύγουν από το Κίεβο.

Η γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία ανακοίνωσε πως δε θα κλείσει αλλά θα μεταφερθεί προσωρινά στο Λβιβ στα δυτικά της χώρας με μειωμένο προσωπικό.

Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτηρίζει και πάλι τα όσα οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν, «υστερία», και προπαγάνδα προκειμένου να υπάρξει πανικός.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν και πάλι αδιέξοδη.

Την ίδια ώρα, η επίδειξη ισχύος στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας συνεχίζεται με το ρωσικό και λευκορωσικό πυροβολικό να σφυροκοπούν τα πεδία βολής.

Νωρίς το απόγευμα έκρηξη στην ελεγχόμενη από ουκρανικές δυνάμεις περιοχή στο Ντονιέτσκ σήμανε συναγερμό, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να τονίζουν πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αλλά χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για το συμβάν.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί ένας πόλεμος, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα τηλεφώνημα που θα κάνει και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μία ώρα και δύο λεπτά διήρκησε η τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, που ξεκίνησε στις 11.04 και ολοκληρώθηκε στις 12.06 (ώρα ΗΠΑ).

Η επικοινωνία των δύο ηγετών αποτελεί μία – τελευταία; – προσπάθεια, μέσω της διπλωματίας, προκειμένου να αποφευχθεί μία σύρραξη στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα