Χονγκ Κονγκ: Θανατώνουν χιλιάδες χάμστερ λόγω κορονοϊού – Εντοπίστηκαν κρούσματα σε pet shop

Περίπου 2.000 χάμστερ θα θανατώσουν οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ, αφού 11 τρωκτικά βρέθηκαν θετικά σε κορονοϊό σε pet shop. Οι Αρχές απευθύνουν κάλεσμα στους ιδιοκτήτες να παραδώσουν τα τρωκτικά τους και παράλληλα έγινε σύσταση να μην τα φιλούν ούτε να τα αφήνουν ελεύθερα στον δρόμο. Να σημειωθεί ότι στην εντολή περιλαμβάνονται και χάμστερ που αγοράστηκαν λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters, ότι ίχνη του κορονοϊού εντοπίστηκαν σε 11 χάμστερ σε σύνολο 178 χάμστερ, κουνελιών και τσιντσιλά που εξετάστηκαν σε pet shop και σε μια συνεργαζόμενη αποθήκη, ενώ διερευνούσαν την περίπτωση ενός 23χρονου υπαλλήλου του καταστήματος που βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Επίσης, δύο υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, εκ των οποίων ο ένας καθαρίζει τα κλουβιά των ζώων και χειρίζεται τα χάμστερ.

Παράλληλα, οι Αρχές διέταξαν την αναστολή των πωλήσεων και των εισαγωγών χάμστερ στη χώρα. Εκτιμάται ότι περίπου 2.000 χάμστερ, περιλαμβανομένων και αυτών που αγοράστηκαν από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά, θα παραδοθούν στους αρμόδιους προκειμένου να θανατωθούν, όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να κάνουν τεστ.

Η υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Σοφία Τσαν, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο, αλλά οι Αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

 

Στη διάρκεια της πανδημίας έχουν υπάρξει αναφορές μόλυνσης ζώων με κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων πολλών κατοικίδιων στο Χονγκ Κονγκ. Υπενθυμίζεται πως το 2020 η Δανία θανάτωσε περίπου 15 εκατ. μινκ καθώς κάποια από αυτά εντοπίστηκαν να φέρουν μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα