Στους δρόμους οι Τούρκοι για την οικονομική κρίση

Στους δρόμους οι Τούρκοι για την οικονομική κρίση

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η τουρκική λίρα και η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν γιγαντώνεται. Σε καθημερινή βάση, διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Ερντογάν την ώρα που η αγοραστική δύναμη των Τούρκων βρίσκεται στο ναδίρ λόγω της υποτίμησης του εθνικού τους νομίσματος. Μάλιστα εφημερίδα έχει βγει με πρωτοσέλιδο που αποκαλεί Νέρωνα τον Ερντογάν.
Στους δρόμους βγήκαν εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας και την καταβαράθρωση του εθνικού τους νομίσματος.

Αστυνομικοί με πολιτικά προσπαθούν να διαλύσουν τον κόσμο.

Η διαδήλωση σας είναι παράνομη. Παρακαλώ να αποσυρθείτε. Αν δεν το κάνετε, θα αναγκαστούμε να παρέμβουμε, φωνάζουν οι αστυνομικοί.

Η πρωτοφανής υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έχει κινητοποιήσει πολίτες που ζητούν ακόμη και την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχει σωτηρία όταν είσαι μόνος. Ή όλοι μαζί ή κανένας μας. Να παραιτηθεί η κυβέρνηση, φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Οι πολίτες είναι σε απόγνωση.

Βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται δραματικά ενώ παρατηρείται έλλειψη σε πολλά βασικά προϊόντα.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στο χρηματιστήριο επιχειρείται ανάκαμψη της λίρας μετά το ανηλεές σφυροκόπημα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Προχθές η ισοτιμία ήταν στις 13,45 λίρες ανά δολάριο και ήταν η 11η διαδοχική συνεδρίαση κατά τη οποία η τουρκική λίρα υποχωρούσε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Διεθνείς αναλυτές καλούν την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να δράσει άμεσα και να αγνοήσει τις εντολές Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως οι πολίτες θα αρχίσουν να σηκώνουν τις καταθέσεις τους φοβούμενοι είτε το κλείσιμο των τραπεζών είτε επιβολή capital controls.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα