Κούβα - covid: 53 θάνατοι, πάνω από 6.400 κρούσματα σε 24 ώρες

Κούβα - covid: 53 θάνατοι, πάνω από 6.400 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 53 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 6.405 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 2.072 νεκρούς επί συνόλου 300.854 μολύνσεων.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ) χαρακτήρισε «δραματική» την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, ιδίως στις επαρχίες όπου εξαπλώνεται η παραλλαγή Δέλτα.
«Αρκετές από τις επαρχίες γνωρίζουν δραματικές αυξήσεις των μολύνσεων», τόνισε η Καρίσα Ετιέν, η διευθύντρια του ΠΑΟΥ, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα οξεία» την κατάσταση στην πολύ τουριστική Ματάνσας.

Χθες η δυτική επαρχία Ματάνσας, που παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας το τρέχον διάστημα, κατέγραψε 1.794 κρούσματα σε 24 ώρες, ακολουθούμενη από την Αβάνα (815). 

Σύμφωνα με τον Σίρο Ουγάρτε, αρμόδιο για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον ΠΑΟΥ, αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ μολύνσεων, που ξεπέρασαν «τα 43.000, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 21%» σε σχέση με την προηγούμενη· κατά μέσον όρο αυξάνονταν «κατά 6.199 την ημέρα».

Η Κούβα δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα COVAX για τη διανομή εμβολίων, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το οποίο διαχειρίζεται ο ΠΑΟΥ στη Λατινική Αμερική.

Πάντως διεξάγεται εκστρατεία ανοσοποίησης με τα εγχωρίως παραγόμενα εμβόλια Abdala και Soberana 2. «Το 30% των πολιτών, επίπεδο ακόμη χαμηλό», έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τον κ. Ουγάρτε.

Οι αρχές της Κούβας ευελπιστούν να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού (11,3 εκατ. άνθρωποι) μέσα στον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua-AFP

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα