Ο μοναδικός άνθρωπος που θάφτηκε στο φεγγάρι

Ο μοναδικός άνθρωπος που θάφτηκε στο φεγγάρι

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε ποτέ στο φεγγάρι ήταν ο Neil Armstrong, μαζί με τον Buzz Aldrin, κατά τη διάρκεια της ξακουστής διαστημικής αποστολής Apollo 11. Ποιος είναι, όμως, ο τελευταίος άνθρωπος που βρέθηκε στο φεγγάρι;

Πιθανόν να γνωρίζετε ότι τον Δεκέμβριο του 1972, ο Gene Cernan ήταν ο δωδέκατος και τελευταίος άνθρωπος που στάλθηκε σε διαστημική αποστολή στην σελήνη.

Ωστόσο, κάτι που μάλλον οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι πως ο Cernan δεν είναι ο τελευταίος άνθρωπος που βρέθηκε εκεί, καθώς στις αρχές του 21ου αιώνα, ένας ακόμα άνθρωπος ταξίδεψε μέχρι το φεγγάρι- και βρίσκεται ακόμα εκεί.

Πρόκειται για τον Eugene Shoemaker, τον πατέρα της αστρογεωλογίας, που γεννήθηκε στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, το 1928.

 
Όταν ήταν μόλις 19 ετών, ο Eugene κρατούσε ήδη στα χέρια του ένα πτυχίο Γεωλογίας, με όνειρο μια μέρα να χαρτογραφήσει την ίδια τη σελήνη.

Όμως, αυτό που ποθούσε περισσότερο από όλα στην ζωή του, ήταν να γίνει αστροναύτης, έτσι ώστε μια μέρα να καταφέρει να πατήσει στο φεγγάρι.

Δυστυχώς, ο Shoemaker έπασχε από μια σπάνια ασθένεια, ονόματι Addison’s Disease, η οποία τον καθιστούσε ακατάλληλο για αστροναύτη.Καταρρακωμένος από τη συνειδητοποίηση αυτή, τελικά αποφάσισε να εργαστεί σε έναν συναφή τομέα, αναλαμβάνοντας προσωπικά την εξάσκηση και την προετοιμασία των αστροναυτών, που θα ταξίδευαν στο διάστημα.

Ο ίδιος, όμως, έγινε γνωστός το 1994, όταν ένας κατακερματισμένος κομήτης, που ονομάστηκε προς τιμήν του Shoemaker-Levy 9, συγκρούστηκε με τον πλανήτη Δία.

Την σύγκρουση αυτή είχε προβλέψει ο ίδιος ο Shoemaker μαζί με την σύζυγό του, κάτι που είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, καθώς επρόκειτο για την πρώτη σύγκρουση εξω-ηλιακού αντικειμένου με πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, που είχε παρατηρηθεί.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Shoemaker έχασε την ζωή του αναπάντεχα, εξατίας ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.

Πριν τον θάνατό του είχε εξομολογηθεί: «Το γεγονός ότι δεν κατάφερα να πάω στη σελήνη και να χρησιμοποιήσω το δικό μου σφυρί εκεί, ήταν μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της ζωής μου». 

Τελικά, το 1998, μια ειδική κάψουλα που έφερε μέσα της μέρος από της στάχτες του περίφημου αστρογεωλόγου, ταξίδεψε στο φεγγάρι. Όταν προσεληνιάστηκε, άφησε τις στάχτες του στο μέρος που πάντα ευχόταν να βρεθεί.

Έτσι, ο Eugene Shoemaker έγινε ο 13ος άνθρωπος που βρέθηκε στην σελήνη, και ο πρώτος -και μοναδικός μέχρι σήμερα- που τάφηκε εκεί.

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα