Βέλγιο – Κορονοϊός: Τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν σε υφασμάτινες μάσκες που μοιράστηκαν δωρεάν

Βέλγιο – Κορονοϊός: Τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν σε υφασμάτινες μάσκες που μοιράστηκαν δωρεάν

Οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου προέτρεψαν σήμερα τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλέον τα εκατομμύρια υφασμάτινων μασκών που διένειμε πέρσι η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εισπνεύσουν τοξικές ουσίες, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

 
«Δεν συστήνεται πλέον να χρησιμοποιούνται τα αποθέματα των μασκών Avrox», αναφέρεται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στον υπουργό Υγείας Φρανκ Βάντερμπρικε και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας (CSS).

Ο υπουργός αποφάσισε να συμμορφωθεί με αυτή τη σύσταση, σύμφωνα με το γραφείο του και στο εξής οι Βέλγοι καλούνται να μην χρησιμοποιούν αυτές τις μάσκες, μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα μια συμπληρωματικής μελέτης για την πιθανή τοξικότητά τους.


Τον Ιούνιο του 2020, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η εταιρεία Avrox του Λουξεμβούργου παρέδωσε στο Βέλγιο 15 εκατομμύρια τέτοιες πλενόμενες, υφασμάτινες μάσκες. Μολονότι διατίθονταν δωρεάν από τα φαρμακεία, δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, μόνο το ένα τρίτο από αυτό το απόθεμα μοιράστηκε στους πολίτες.

Το CSS έκανε λόγο για παρουσία νανοσωματιδίων αργύρου και διοξειδίου του τιτανίου, ουσίας που είναι «πιθανόν καρκινογόνα (κατηγορία 2Β)». Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει η επιστολή που στάλθηκε στο υπουργείο την Τρίτη, «συστήνεται να μην χρησιμοποιούνται υφάσματα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου στις στοματικές μάσκες».

 
Όσον αφορά τον άργυρο, η παρουσία του, ακόμη και σε μορφή πολύ μικρών σωματιδίων, ενέχει τον κίνδυνο «εισπνοής» του και η υπηρεσία συνιστά επίσης να ληφθούν οι ανάλογες προφυλάξεις.

Την περασμένη άνοιξη, η ανάθεση της παραγωγής μασκών στην εταιρεία Avrox προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο Βέλγιο. Η εισαγγελία των Βρυξελλών ερευνά εδώ και οκτώ μήνες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξασφάλισε η εταιρεία το συμβόλαιο, ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλά βελγικά υφαντουργεία υποστήριζαν ότι η εταιρεία του Λουξεμβούργου δεν τηρούσε τις υγειονομικές απαιτήσεις στην παρασκευή του προϊόντος. Σήμερα, η Avrox διαβεβαίωσε ότι οι μάσκες της «πληρούν όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές νόρμες».

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου είχε εκτιμήσει τον Ιούνιο ότι οι μάσκες αυτές δεν ενείχαν κάποιον κίνδυνο, υπενθύμισε το πρακτορείο Belga.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα