Αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε στην Τουρκία – Εμπρηστικές ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ

Αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε στην Τουρκία – Εμπρηστικές ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα, που  η Ευρώπη κρατά στην ατζέντα το αίτημα της Αθήνας και Λευκωσίας για την εφαρμογή κυρώσεων στην Άγκυρα, εφόσον συνεχίσει την παραβατική  της συμπεριφορά, η γειτονική χώρα δεν δείχνει πρόθυμη να ενεργήσει έμπρακτα, για την αποκλιμάκωση. Σε ένα ακόμη εμπρηστικό παραλήρημα το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζει δηκτικά, την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αρμενία και με ανακοινώσεις του καταδικάζει τη στάση της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία

Πάντως , Αθήνα και Λευκωσία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στήριξη και τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως έθεσε θέμα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Η πρόταση του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, έχει αποδέκτη κυρίως τη Γερμανία, καθώς η Άγκυρα περιμένει έξι γερμανικά υποβρύχια. Το μέτρο θα εξεταστεί σε επόμενο χρόνο και έχει βρει και τη στήριξη της Γαλλίας.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα ξεκάθαρα στην Άγκυρα στη στάση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, καθώς και στην έκτακτη Σύνοδο του Νοεμβρίου που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης για το Brexit, όπου το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου

«Το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο πρωθυπουργός, είναι στο πλαίσιο εργαλείων μέσα σε μια φαρέτρα ευρωπαϊκή» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η Τουρκία πάντως, επιμένει στην παράλογη – εμπρηστική ρητορική της, λέγοντας πως η απειλητική γλώσσα της ΕΕ, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ενδεικτική της επιθετικής τακτικής της Τουρκίας, η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στην Αρμενία

Τουρκικό ΥΠΕΞ :  Προκατειλημμένη η στάση της Ε.Ε – Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα

Με δυο απανωτές ανακοινώσεις το τουρκικό ΥΠΕΞ,  καταδικάζει τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, την χαρακτηρίζει προκατειλημμένη και διαμαρτύρεται επειδή όπως λέει χαρακτηριστικά «αγνοεί συνεχώς τις τουρκικές θέσεις, και χαρακτηρίζει την προάσπιση τόσο των δικών μας δικαιωμάτων όσο και των τουρκοκυπρίων ως προκλητική.».

«Η ΕΕ αντί να ενθαρρύνει συμβιβασμούς και μια θετική ατζέντα χωρίς προϋποθέσεις, συνεχίζει τις συζητήσεις για κυρώσεις» διαμαρτύρεται η Άγκυρα. Με τη δεύτερη ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ κατευθύνει τα βέλη προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών  Νίκο Δένδια με αφορμή την επίσκεψή του στην Αρμενία, αναφέροντας ότι «οι δηλώσεις του αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι η Ελλάδα επιλέγει την πολιτική της έντασης και της κλιμάκωσης αντί της καλής γειτονίας με την Τουρκία, του διαλόγου και της συνεργασίας”. Και σε καθόλου διπλωματική γλώσσα, προσθέτει, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχάσει τις θηριωδίες που διέπραξε στην Ανατολία πρέπει να διαβάσει σωστά την ιστορία και να εγκαταλείψει την ‘μεγάλη ιδέα’ και την εχθρικότητά της απέναντι στους Τούρκους”.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα