Μπαρ και καφετέριες βάζουν λουκέτο στο Παρίσι μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Μπαρ και καφετέριες βάζουν λουκέτο στο Παρίσι μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Η ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες (658.800 κρούσματα και 32.246 θάνατοι μέχρι τώρα συνολικά) μετά την άρση της καραντίνας υποχρεώνει τις αρχές να λάβουν νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου. «Αυτά είναι μέτρα καταστολής, επειδή η επιδημία κινείται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Ντιτιέ Λαλεμέντ. «Από αύριο, όλα τα μπαρ στο Παρίσι θα είναι κλειστά».

Μπαρ και καφετέριες συνέχισαν να προσελκύουν μεγάλα πλήθη, τα οποία συχνά παραβιάζουν τις οδηγίες τήρησης απόστασης και χρήσης μάσκας. Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο αν υποχωρούσε ο αριθμός κρουσμάτων του κορονοϊού θα ήταν δυνατόν να αποτραπεί το κλείσιμο των μπαρ και των καφετεριών της πρωτεύουσας.

Ραγδαία αύξηση

Ωστόσο, η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν 17.000 νέα κρούσματα κορονοϊού μόνο το Σάββατο, αριθμός ρεκόρ από τότε που η χώρα άρχισε να πραγματοποιεί τεστ. Στο Παρίσι, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά μέσο όρο 3.500 νέα κρούσματα καθημερινά, με ρεκόρ τα 6.000 που καταγράφηκαν την περασμένη Δευτέρα. Τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά κρίνοντας απαραίτητη τη λειτουργία τους, με την προϋπόθεση ότι θα πληρούν αυστηρότερες νέες συνθήκες, οι οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι το Παρίσι έχει ξεπεράσει τα όρια σε τρεις τομείς πράγμα που οδηγεί σε αυστηροποίηση μέτρων και λήψη νέων:

  1. Το γενικό ποσοστό εξάπλωσης του ιού.
  2. Την ραγδαία εξάπλωσή του σε ηλικιωμένα άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και
  3. τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν καταληφθεί σε ποσοστό 36%.

Περίπου το 40% των νέων κρουσμάτων προήλθαν από σχολεία και πανεπιστήμια, 26% από χώρους εργασίας και 10% από ιδιωτικές και δημόσιες συγκεντρώσεις - αριθμός που διπλασιάστηκε από τον περασμένο μήνα. Γι αυτό οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους του Παρισιού και των προαστίων του να επιστρέψουν στην κατ’ οίκον εργασία.

Πράξη εξισορρόπησης

«Η πίεση είναι ισχυρή και φοβόμαστε για το τι θα συμβεί τις επόμενες 15 ημέρες», δήλωσε ο Ορελιέν Ρουσσώ, διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας υγείας. «Υπολογίζουμε ότι θα καλυφθούν περίπου στο 50% οι ΜΕΘ από ασθενείς με Covid».

Να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις σε σπίτια που κατοικούν υπέργηρα άτομα μπορούν να συνεχιστούν, αλλά μόνο κατόπιν ραντεβού και περιορίζονται σε δύο επισκέπτες κάθε φορά. Οι πωλήσεις αλκοόλ, μετά τις 22:00 θα παραμείνουν απαγορευμένες, όπως και οι γάμοι και τα πάρτι, καθώς και όλες οι εκθέσεις ή τα συνέδρια που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν στις 19 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα