Κορονοϊός - ΠΟΥ: Ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη

Δραματική παραμένει η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη, με την Ισπανία να υπερβαίνει το όριο των 4.000 θανάτων σήμερα και τα νοσοκομεία του Λονδίνου να αντιμετωπίζουν ένα ατελείωτο τσουνάμι σοβαρών κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βλέπει «ενθαρρυντικές ενδείξεις» επιβράδυνσης της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Απέναντι σε μία πρωτοφανή παγκόσμια κρίση, οι ηγέτες της G20 σε τηλεδιάσκεψη κορυφής σήμερα, Πέμπτη, θα προσπαθήσουν από κοινού μια συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, παρά την λήψη μέτρων καραντίνας που αφορούν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει επίσης στην επιδημία ειδική συνεδρίαση με θέμα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Λονδίνο, τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν «συνεχές τσουνάμι» σοβαρών περιστατικών της νόσου, που συνοδεύεται από πρωτοφανή ποσοστά απουσίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού λόγω προσβολής από τον ιό.

Η Ευρώπη πληρώνει βαρύ τίμημα στην επιδημία. «Αν και η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική, αρχίζουμε να βλέπουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις», δήλωσε ωστόσο σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ιταλία (7.500 θάνατοι) μοιάζει να επιβραδύνεται, «αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι η πανδημία έχει φθάσει στην κορύφωσή της στην χώρα αυτή», πρόσθεσε ο Χανς Κλούγκε.

Η Ισπανία, η δεύτερη μετά την Κίνα πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο ως προς τον αριθμό των θανάτων, ξεπέρασε σήμερα το όριο των 4.000 νεκρών.

Τρια δισ. άνθρωποι σε lockdown

Περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν υπό συνθήκες εγκλεισμού προκειμένου να αποκοπεί η μετάδοση του φονικού κορωνοϊού για τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι απειλεί την ανθρωπότητα.

Καθώς ο παγκόσμιος αριθμός νεκρών φτάνει πλέον τους 20.000 ανθρώπους, η Ισπανία ακολουθεί την Ιταλία σε θύματα τα οποία υπερβαίνουν εκείνα της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός πριν τρεις μήνες.

«Ο COVID-19 απειλεί το σύνολο της ανθρωπότητας – και το σύνολο της ανθρωπότητας πρέπει να παλέψει», δήλωσε προ ημερών ο γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γουτέρες, ανακοινώνοντας πρόσθετη βοήθεια ύψους 2 δισεκ. δολαρίων προς βοήθεια των φτωχών του πλανήτη.

«Η παγκόσμια δράση και η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας. Η ξεχωριστή απάντηση κάθε χώρας δεν θα είναι αρκετή».

Η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να ξοδέψει 2 τρισεκ. δολάρια για να ανακόψει την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι κυβερνήσεις άλλων χωρών παίρνουν ακόμη πιο δραματικά μέτρα προκειμένου να συγκρατήσουν την ασθένεια.

Μετά την απόφαση της Ινδίας να διατάξει το 1,3 δισεκ. του πληθυσμού της να μείνουν στο σπίτι, ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται περιορισμούς στη μετακίνηση και την καθημερινότητά τους ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια.

Η Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ασθενών οι οποίοι την Τετάρτη εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό, αναμένεται να είναι η επόμενη χώρα που θα το εφαρμόσει.

Ο πρόεδρος Πούτιν ανακήρυξε την περασμένη εβδομάδα δημόσια αργία ενώ ανέβαλε μια κρίσιμη ψηφοφορία για τις αμφιλεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να παρέχουν βοήθεια ο ένας τον άλλον και να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών και των Αρχών.

Στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον ανταποκρίθηκε, έστω και καθυστερημένα, στο αίτημα των πολιτών για λήψη αυστηρών περιορισμών την ώρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, βρέθηκε θετικός στον ιό.

Οι G20 θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη επείγουσα τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν για μία παγκόσμια αντίδραση στην κρίση, όπως και οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεωρείται το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Η Κίνα έχει αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς στην επαρχία Χουμπέι –το αρχικό επίκεντρο του ιού- μετά την ανακοίνωση 0 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Πλήθη ανθρώπων στοιβάχτηκαν σε τρένα και λεωφορεία καθώς η επαρχία με τους περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους εκμεταλλεύτηκαν την πρώτη τους ευκαιρία μετά από καιρό να ταξιδέψουν.

Στον αντίποδα, η Ισπανία είδε τον αριθμό των νεκρών της να εκτοξεύεται, καθώς 738 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 432 εκατ. ευρώ προκειμένου να αγοράσει ιατρικές προμήθειες από το Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα