Κινέζος επιστήμονας: Σε σύγκριση με τον SARS, ο νέος κοροναϊός είναι πιο ύπουλος

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων στην Κίνα μπορεί να κορυφωθεί «σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες» προτού αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με Κινέζο επιστήμονα τον οποίο επικαλείται κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 106 νεκρούς, όλοι στην Κίνα, και για περισσότερους από 4.500 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό, στην πλειονότητά τους γύρω από την Ουχάν, στο κέντρο της χώρας.

Όμως ο Ζονγκ Νανσάν, ένας από τους καλύτερους Κινέζους ειδικούς στις αναπνευστικές ασθένειες, εκτίμησε σήμερα πως η επιδημία δεν θα έχει «ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε θα κορυφωθεί. Όμως αυτό αναμένεται να συμβεί περίπου σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες», είπε ο Κινέζος ειδικός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Ζονγκ είναι γνωστός για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να αναχαιτιστεί το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002-2003, που είχε προκαλέσει 774 θανάτους παγκοσμίως, εκ των οποίων 648 στην Κίνα, του Χονγκ Κονγκ περιλαμβανομένου.

Ο ίδιος είπε στο Xinhua πως «το ποσοστό θνησιμότητας (της σημερινής μορφής πνευμονίας) αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται» χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού και παρά την απουσία προσώρας οποιουδήποτε εμβολίου.

Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, κυρίως για τους μηχανισμούς μετάδοσής του.

Έτσι ο Ζενγκ Γκουάνγκ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κινεζικού Κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, εκτίμησε πως «σε σύγκριση με τον SARS, ο νέος κοροναϊός είναι στην πραγματικότητα πιο ύπουλος».

Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ουχάν κυρίως επειδή «στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, μπορεί να εκληφθεί ως ένα κλασικό συνάχι», δήλωσε ο Ζενγκ Γκουάνγκ στη δημόσια τηλεόραση CCTV. Ωστόσο εκτιμά πως η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί με την αύξηση της θερμοκρασίας «η οποία δεν ευνοεί την ανάπτυξη μολυσματικών αναπνευστικών ασθενειών».

Οι χειρουργικές μάσκες, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο προστασίας κατά του ιού  

Καθώς εξαπλώνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, οι πανικόβλητοι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται από μια αβέβαιη πρώτη γραμμή άμυνας: την πολυπόθητη χειρουργική μάσκα που όμως είναι σε έλλειψη και για περιορισμένη χρήση.

Ενώ οι Ασιάτες που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με τη χαρακτηριστική υποπράσινη μάσκα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από emojis με μάσκα και από φήμες περί ελλείψεων και αποθεμάτων, η ταπεινή χειρουργική μάσκα έχει γίνει ένα απαραίτητο όπλο στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού.

Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία, όμως οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού.

Ενώ η κλασική, χαλαρής εφαρμογής, μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, εντούτοις είναι μια "μονόδρομη" άμυνα και δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων.

"Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια" (μετάδοσης του ιού) για όσους δεν έχουν μολυνθεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν.

Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα, δήλωσε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες -- αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης

"Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%", δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της μάσκας.

Πάντως στους δρόμους της Μπανγκόγκ πολλοί ήταν οι πολίτες εκείνοι που δήλωσαν σήμερα ότι εμπιστεύονται τη χειρουργική μάσκα ως μέτρο προστασίας κατά του ιού.

"Ανησυχώ πολύ για τον ιό", δήλωσε στο AFP η 28χρονη Τανιαμόν Τζαμοφάστ.

"'Όπου πηγαίνω, εκτός από τη μάσκα, κουβαλάω απολυμαντικό ζελέ για τα χέρια και αποφεύγω περιοχές με κινέζους τουρίστες".

Άλλοι είναι "βαρύτερα" --και αποτελεσματικότερα-- εξοπλισμένοι με μάσκες-αναπνευστήρες N95 σε μια πόλη που επί εβδομάδες πλήττεται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Στην Ταϊλάνδη, στην παρούσα περίοδο αιχμής για τα τουριστικά γκρουπ από την ενδοχώρα, έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα του νέου κοροναϊού και μόνο το ένα αφορούσε επισκέπτη από την Κίνα.

Για τον χημικό Σουφάκ Σαφακούλ η παρούσα κρίση χαρακτηρίζεται από τον μεγαλύτερο πανικό καταναλωτών για την αγορά τέτοιων ειδών που έχει δει ο ίδιος μετά την επιδημία του SARS το 2002/3.

"Όλοι οι προμηθευτές μας μασκών έχουν ξεμείνει από αποθέματα. Αυτές οι μάσκες κατασκευάζονται στην Κίνα και η ίδια η χώρα δεν έχει αποθέματα", λέει ο ίδιος.

"Γνωρίζουμε ότι δεν παρέχει 100% προστασία αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα... και μπορεί επίσης να καθησυχάσει το κοινό".

Ακόμη όμως και για εκείνους που διαθέτουν μάσκα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να τη φοράνε.

Τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Ουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας, δέχτηκε διαδικτυακά "πυρά" επειδή φόρεσε τη μάσκα το μέσα-έξω.

"Μπορείς να εισπνεύσεις τον ιό αν υπάρχει κενό ανάμεσα στη μάσκα και στο πρόσωπο", πρόσθεσε ο Σατόσι Χιρόι του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Οσάκα.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν φορούσε μάσκα στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, παραβιάζοντας έτσι τη διαταγή που επέβαλε μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το τρίψιμό τους με αιθυλική αλκοόλη, η αποφυγή να πιάνουμε το πρόσωπό μας και να πηγαίνουμε σε μέρη με πολύ κόσμο προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας.

Ειδικοί προειδοποιούν: Ο κοροναϊός θα διαρκέσει μήνες, το λιγότερο - Πώς θα εξελιχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα, ο 2019-nCoV, θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους με την επιδημία να διαρκεί πολλούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμούν ειδικοί επιδημιολόγοι βάσει των πρώτων διαθέσιμων στοιχείων.

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, στο οποίο εργάζεται μια ομάδα ερευνητών που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα