Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν - Δείξτε μας τη συμφωνία με την Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν - Δείξτε μας τη συμφωνία με την Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Συζήτησαν κυρίως για τη Συρία, ενώ εξέτασαν τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά προβλήματα» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, η τουρκική προεδρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες επρόκειτο να εξετάσουν και την κατάσταση στη Λιβύη. Άλλωστε, όπως έχει διαβεβαιώσει ο Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία διατηρεί επαφή μ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, κλιμακώθηκε μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, με την Ελλάδα να κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, αλλά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν τα 2/3 των εδαφών της Λιβύης.

Η Μόσχα περιμένει από την Άγκυρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του τουρκολιβυκού μνημονίου

Η Μόσχα περιμένει από την Άγκυρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

«Δεν είμαστε συμμετέχοντες της εν λόγω συμφωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι Λίβυοι και άλλες εμπλεκόμενες πλευρές… η Ελλάδα, η Κύπρος ανησυχούν για αυτή τη συμφωνία, καθώς παραμένει κρυφή. Θα ήταν καλό εκ μέρους τους να μιλήσουν (για αυτήν), καθώς υπάρχουν ερωτήματα (όπως) τι είδους εξουσία είχε ο (πρωθυπουργός της GNA Φάγιεζ) αλ Σαράζ να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Πόσο νόμιμες είναι οι υπογραφές αυτών των διακυβερνητικών συμφωνιών», τόνισε ο Μπογκντάνοφ.

Μάσλοβ: Να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, ερωτηθείς σχετικά από το Sputnik, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης τα εξής:

«Το περιεχόμενο των μνημονίων αυτών χρειάζεται μια σοβαρή και προσεκτική αξιολόγηση από νομικούς υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων συμφερόντων όλων των γειτονικών χωρών. Απευθύναμε έκκληση και στις δύο χώρες να δείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα»

Παράλληλα, επισήμανε ότι το θέμα πρέπει να αναλυθεί σε βάθος από τους ειδικούς.

«Πρέπει να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Συνθήκης της Λοζάννης του 1923 και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982», πρόσθεσε.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα