Κερδισμένοι και χαμένοι από την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου

Κερδισμένοι και χαμένοι από την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου

Η τιμή του μαύρου χρυσού κατάγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδό της από το 1991, μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Στο κόκκινο η ένταση στον Περσικό κόλπο: Νέα κατάληψη δεξαμενόπλοιου από το Ιράν

Ποιοί είναι όμως οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από αυτήν την εκτόξευση της τιμής του αργού και των νέων γεωπολιτικών αναταράξεων;

Σαουδική Αραβία: ο μεγάλος χαμένος

Η επίθεση θέτει ερωτηματικά για την ικανότητα του βασιλείου να προστατεύει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του -από τις οποίες εξαρτώνται τα έσοδά του- παρά τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει για τον σκοπό αυτόν.

Το σχέδιο εισαγωγής της Aramco στο Χρηματιστήριο μπορεί επίσης να αναβληθεί, επειδή η επίθεση αυτή ίσως πλήξει την αξία της μετοχής της. "Εάν η εταιρεία, οι υποδομές της και τα αποθέματά της κινδυνεύουν, οι επενδυτές θα ζητήσουν περισσότερα για τα χρήματα που θα δώσουν", εξήγησε ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής στην Markets.com.

ΗΠΑ: Μάλλον κερδισμένες, αλλά ελλοχεύει οικονομικός κίνδυνος

Σύμφωνα με αναλυτές της JBC Energy, οι ΗΠΑ μπορεί να επωφεληθούν από αυτήν την επίθεση εναντίον του πετρελαϊκού κολοσσού της Σ. Αραβίας, χάρη στη δική τους παραγωγή, που έχει ενισχυθεί και από την μαζική εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου.

"Οι ΗΠΑ απλώς θα συνεχίσουν την άντληση και οι αυξημένες τιμές το μόνο που θα κάνουν είναι να στηρίξουν την ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής", είπε ο Γουίλσον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματά της ώστε να μετριάσει βραχυπρόθεσμα κάποιο ενδεχόμενο σοκ στις αγορές. Το γεγονός αυτό ανάγει τις ΗΠΑ, ως εξαγωγείς πετρελαίου πλέον, σε εναλλακτική δύναμη ρύθμισης της προσφοράς, σύμφωνα με τον αναλυτή Ντέιβιντ Τσίταμ της XTB.

Από την άλλη πάντως, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να πιέσει περισσότερο την ανάπτυξη που έχει μπει σε φάση επιβράδυνσης.

Νέο πλήγμα για την Κίνα

Η Κίνα, που έχει ήδη εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα πληγεί από την επίθεση επειδή η ενεργοβόρα οικονομία της εξαρτάται κατά πολύ από τις τιμές του πετρελαίου.

Το Ιράν απειλείται με αντίποινα

Το Ιράν, μετά τις κυρώσεις που του επέβαλαν οι ΗΠΑ και το εμποδίζουν να πουλήσει το δικό του πετρέλαιο στο εξωτερικό, κατηγορείται τώρα ευθέως από την Ουάσινγκτον για την επίθεση του Σαββάτου. Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με αντίποινα την Τεχεράνη.

Σε καλή θέση η Ρωσία

Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγός πετρελαίου, η Ρωσία, "ασφαλώς είναι μεταξύ εκείνων που δηλώνουν έτοιμες να αναπληρώσουν το κενό, εφόσον χρειαστεί" και κατά συνέπεια να επωφεληθεί βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Oanda Κρεγκ Έρλαμ.

Πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η Σαουδική Αραβία για να αποκαταστήσει τις ζημιές και να επαναφέρει την παραγωγή της στα προηγούμενα επίπεδα, πρόσθεσε.

Ο μεγάλος χαμένος: οι καταναλωτές

Στη Γαλλία, αναμένεται ότι εντός των επόμενων ημερών η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 4-5 λεπτά, όπως εκτιμά ο Φρανσίς Ντισέ, ο πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Πετρελαιοβιομηχάνων (UFIP).

Η αναμενόμενη αύξηση της τιμής της βενζίνης θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, αφού θα περικόψει τον προϋπολογισμό των καταναλωτών.

 Κλιμακώνει ο Τραμπ - Αρνείται τις κατηγορίες το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενώ ο Τραμπ μέσω twitter προειδοποίησε για αντίποινα, μόλις επιβεβαιωθεί ο ένοχος από τη Σαουδική Αραβία. «Ο πετρελαϊκός εφοδιασμός της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε επίθεση. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!», ανέφερε.

Ωστόσο, όπως αναφέροουν οι New York Times δεν έχει προκύψει σαφές δημόσιο μήνυμα σχετικά με την προτιμώμενη απάντηση της Σαουδικής Αραβίας. Υποστηρικτές της μοναρχίας χαρακτήρισαν την επίθεση ως «επίθεση στον κόσμο και στις ενεργειακές αγορές, όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία».

Και ενώ το Ιράν έχει αρνηθεί ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις, οι σύμμαχοί του στην Υεμένη υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι Γιαχία Σαρέα δήλωσε ότι η οργάνωση πραγματοποίησε τις επιθέσεις τα ξημερώματα του Σαββάτου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με κανονικούς και αεριωθούμενους κινητήρες.

«Διαβεβαιώνουμε το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία ότι το μακρύ μας χέρι μπορεί να φθάσει σε όποιο σημείο επιλέξουμε και όποτε εμείς επιλέξουμε», ανέφερε ο Σαρέα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πλανήτης παρακολουθεί

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί χαρακτήρισε τις αμερικανικές κατηγορίες για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις «απαράδεκτες και εντελώς αβάσιμες».

Η Ρωσία προτρέπει τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τις χώρες που βρίσκονται εκτός της περιοχής αυτής να μην βγάζουν «βιαστικά συμπεράσματα». «Αντιμετωπίζουμε αρνητικά την ενίσχυση της έντασης στην περιοχή και καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής και αυτές που είναι εκτός περιοχής να μην αναλαμβάνουν βιαστικές πρωτοβουλίες και να μην βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν την αποσταθεροποίηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο καταδικάζει τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και συνιστά να μη βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα σε σχέση με το ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτές.

«Θεωρούμε αντιπαραγωγικό να χρησιμοποιείται αυτό που συνέβη για να αυξηθεί η ένταση γύρω από το Ιράν, σύμφωνα με την γνωστή γραμμή που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «θεωρούμε απαράδεκτες τις λύσεις που προβλέπουν απαντητικά μέτρα ισχύος τα οποία λέγεται ότι συζητούνται αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι ανεύθυνο να αποδώσει κανείς ευθύνες για την επίθεση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι χρειάζεται μια πιο ξεκάθαρη εικόνα πριν συζητηθεί η ευθύνη για μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα