Τουρκικά drones πάνω από τη Συρία με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Τουρκικά drones πάνω από τη Συρία με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Τουρκικά drones άρχισαν τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, μετά τη συμφωνία Ουάσιγκτον και Άγκυρας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

Μέχρι τώρα -σύμφωνα με το Middle East Monitor- δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες της συμφωνίας όπως η έκταση της ζώνης ασφαλείας ή η δομή διοίκησης των μικτών περιπόλων ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ήδη από τη Δευτέρα Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στην επαρχία Sanliurfa της νότιας Τουρκίας, για τη δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων.

Την ανακοίνωση για την πτήση των drones μέσα στο εναέριο χώρο της Συρίας έκανε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, αλλά δεν γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν κοντραριστεί σκληρά για την Συρία, καθώς σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ήταν και οι Κούρδοι της YPG, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

ΗΠΑ και Τουρκία συζητούσαν για καιρό την δημιουργία ζώνης ασφαλείας, αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιθυμούσαν να έχει διπλάσιο πλάτος εντός της Συρίας, από αυτό που πρότειναν οι Αμερικανοί.

Η Τουρκία μάλιστα είχε απειλήσει πως θα αναλάβει μονομερώς στρατιωτική δράση στη Συρία, για να διασφαλίσει τα σύνορά της, αν οι ΗΠΑ δεν συμφωνούσαν για την δημιουργία αυτής της ζώνης. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη.

Αντιθέτως η Συρία επέκρινε δριμύτατα την συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας και υποστήριξε ότι συνιστά «κατάφωρη επίθεση» στην εθνική κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική ενότητα της χώρας και μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

 

Πηγή: Onalert.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα