Ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης στη χώρα μας, με τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων να εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τις επίσημες καταγραφές. Όλο και περισσότερα δείγματα ασθενών επιβεβαιώνονται θετικά στη νόσο, γεγονός που δείχνει την εξάπλωση του ιού. Η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το υγειονομικό σύστημα παραμένει σε πλήρη εγρήγορση.
Η κλιμάκωση των κρουσμάτων και η πραγματική εικόνα
Ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης, με τον αριθμό των δειγμάτων που λαμβάνονται από ασθενείς και επιβεβαιώνονται εργαστηριακά να μεγαλώνει συνεχώς. Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, τονίζει ότι «ο αριθμός των δειγμάτων που έρχεται είναι αρκετά μεγάλος και ο αριθμός των θετικών δειγμάτων είναι σημαντικός που δείχνει την εξάπλωση που έχει ο ιός τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως στην Ανατολική Αττική».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά, που μέχρι τώρα ανέρχονται σε 157. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σκεφτείτε τουλάχιστον δεκαπλάσια, να μην πούμε εκατονταπλάσια. Είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα τα πραγματικά από αυτά και δε θα το καταλάβουν ποτέ και δεν θα τους πειράξει ποτέ ο ιός του Δυτικού Νείλου. Δηλαδή το περνάνε στο πόδι και τελειώνει».
Εξάπλωση στην Ανατολική Αττική και μέτρα
Τα περισσότερα κρούσματα του ιού εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική, όπου οι αρχές συνεχίζουν τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Η σημαντική αύξηση των θετικών δειγμάτων στην περιοχή επιβεβαιώνει την έντονη εξάπλωση του ιού εκεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όπως έχει επισημάνει ο Καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.
Διαδικασία διάγνωσης και συμπτώματα
Τα ύποπτα δείγματα για την ανεύρεση του ιού του Δυτικού Νείλου αποστέλλονται από τα νοσοκομεία σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής, «μέχρι την επόμενη ημέρα οι νοσοκομειακές μονάδες έχουν ενημέρωση για το αν υπάρχουν αντισώματα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ή στο αίμα του ασθενούς. Γίνεται μοριακός έλεγχος για την ανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού…αξιόπιστη διάγνωση της λοίμωξης στα ύποπτα περιστατικά».
Ο χρόνος επώασης της νόσου, μετά το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι, κυμαίνεται από 2 έως 6 ημέρες. Τα κύρια συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται αρχικά η νόσος είναι πυρετός, πονοκέφαλος και μυαλγία. Ωστόσο, η εμφάνιση συμπτωμάτων που αφορούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) παρουσιάζεται σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ομάδες υψηλού κινδύνου και προφύλαξη
Μια έρευνα που διενεργήθηκε σε βάθος 12ετίας σε κρούσματα στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, αποκαλύπτει ότι οι άνδρες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην εκδήλωση βαριάς νόσησης σε σύγκριση με τις γυναίκες. Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν επίσης άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας.
Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται όσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοόλ ή τη λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καθώς και ασθενείς με αιματολογική κακοήθεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια νεφρική νόσο ή υπέρταση. Η έξαρση της νόσου αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, με το υγειονομικό σύστημα να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Με πληροφορίες από: Reader, Newsit



