Θέμα τύχης που ζούμε: Οι συγκλονιστικές ιστορίες των Ελλήνων διασωθέντων του Σουδάν

Θέμα τύχης που ζούμε: Οι συγκλονιστικές ιστορίες των Ελλήνων διασωθέντων του Σουδάν

Με ασφάλεια προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα οι πρώτοι 17 Έλληνες διασωθέντες από το Σουδάν. Αναμένεται νέα επιχείρηση για τραυματία που έχει χειρουργηθεί.
 
Με ένα αίσθημα ανακούφισης επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη οι 17 πρώτοι Έλληνες διασωθέντες από το Σουδάν, όπου έζησαν στιγμές κόλασης εξαιτίας του εμφυλίου.

Το αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στην Ελευσίνα στις 10 το πρωί, ενώ ακολούθησε ακόμη μία επιχείρηση για τη μεταφορά ενός τραυματία που χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Ήταν και θέμα τύχης» είπε Χρήστος Δέδες ένας από τους διασωθέντες για τον τρόπο που κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν. «Κινδύνευσαν όλοι. Δεν υπήρχε ασφάλεια, χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο και το ξενοδοχείο μας δέχτηκε πολλές αδέσποτες σφαίρες. Μέρα με τη μέρα γινόντοσουν πιο σκληρές οι μάχες», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα να σταθούν τυχεροί και οι υπόλοιποι και να επιστρέψουν σύντομα.
 
Για πολλούς κινδύνους μέχρι να προσγειωθούν Αθήνα μίλησε ο Φαντύ, λέγοντας πως «κινδυνεύσαμε πάρα πολύ», ευχαριστώντας τις ελληνικές αρχές, τον στρατό και τη γαλλική πρεσβεία.

Ο ίδιος με τα τρία του παιδιά έφτασε στην μέσω της γαλλικής πρεσβείας, όπου τους παρέπεμψε η ελληνική κοινότητα.

«Βγήκαμε πολύ δύσκολα. Η γαλλική πρεσβεία ήταν κοντά στο σπίτι μας και μπορέσαμε να φύγουμε», είπε στους δημοσιογράφους, εμφανώς ανακουφισμένος, αλλά και ταλαιπωρημένος από την επιχείρηση που διηρκεσε τέσσερις ημέρες. Τη δεύτερη ημέρα των εχθροπραξιών, ένας πύραυλος έπεσε κοντά στο σπίτι του.

Την ίδια ώρα ένα άλλο C-27 απογειώθηκε από την Ελευσίνα με προορισμό το αεροδρόμιο του Ασουάν, καθώς υπάρχουν 7 επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα