Πρωτομαγιά: Τι θα γίνει με απεργία σε μετρό και ΜΜΜ το 2023

Πρωτομαγιά: Τι θα γίνει με απεργία σε μετρό και ΜΜΜ το 2023

Κάθε χρόνο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνουν απεργία ή στάση εργασίας για την Πρωτομαγιά 2023, ενώ οι εργαζόμενοι συμμετέχουν και στις πορείες και διαδηλώσεις για την 1η Μαΐου. Φέτος, ακόμα, δεν έχει βγει σχετική ανακοίνωση από τα συνδικάτα, ωστόσο, οι περσινές ανακοινώσεις αλλά και τα παραδείγματα των προηγούμενων προ-Covid ετών δίνουν το στίγμα για το πώς θα κινηθούν και το μετρό και τα ΜΜΜ συνολικά.

Πιο αναλυτικά, πέρσι, το 2022, απεργίες και στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ειδικότερα, στη ΣΤΑΣΥ (γραμμές 1,2 & 3 και ΤΡΑΜ) την 1η Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία από το σωματείο εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, ενώ τη Δευτέρα 2 Μαΐου στα δρομολόγια σε Μετρό και Τραμ εφαρμόστηκε το πρόγραμμα συγκοινωνιών που ισχύει τις Κυριακές. Λεωφορεία και τρόλεϊ είχαν την Κυριακή 1η Μαΐου στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, 24ωρη απεργία την Κυριακή 1η Μαΐου είχαν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, με τροποποιήσεις κι ακυρώσεις δρομολογίων και στο πρόγραμμα της 30ης Απριλίου και της 2ας Μαΐου.

Το 2021, που ήταν και στο τέλος του μακρόσυρτου lockdown, τα λεωφορεία κινήθηκαν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Το Μετρό στις γραμμές 2&3 κινήθηκε από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών προκήρυξε στάσεις εργασίας από τις έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας, ενώ δεν εκτελέστηκαν ούτε τα δρομολόγια για το αεροδρόμιο. Το Τραμ λειτούργησε από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00 και από τις 16:00 έως τη λήξη. Ακινητοποιημένα ήταν τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Κανονικά όμως πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια σε τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός (γραμμή 1 Μετρό) .

Το 2019, πριν τον κορονοϊό, επίσης οι εργαζόμενοι έκαναν απεργία. Πιο αναλυτικά, ακινητοποιημένοι έμειναν την Τετάρτη 1η Μαΐου οι συρμοί του ηλεκτρικού (πρώην ΗΣΑΠ), τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, αλλά και ο σιδηρόδρομος (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Το μετρό και το τραμ λειτούργησε από τις 9.00 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, αφού, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων, ΣΕΛΜΑ, ΣΕΤ και ΣΕΚΕΛΜΑ, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί.

Πρωτομαγιά 2023: Τι ώρα είναι οι πορείες στην Αθήνα
Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα και έχουν οριστεί για τις 10:00 στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς του δήμου Αθήνας, των Νοτιοδυτικών, Δυτικών, Βορειοδυτικών και Βόρειων Συνοικιών της Αθήνας.
Προπύλαια: Σωματεία Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστικά Μαθητών.
Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία Υγειονομικών και Ειδικής Αγωγής, Σωματεία υπουργείων, της Αποκεντρωμένης και Περιφερειακής Διοίκησης, Σωματεία δήμων, μαζικοί φορείς των Ανατολικών και Νότιων Συνοικιών της Αθήνας.

Επίσης, στις 10:30:

Συμβολή λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας: Διανομείς στον επισιτιστικό κλάδο και στις ταχυμεταφορές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα