Κυριακή των Βαΐων: Τι τρώμε σήμερα παραδοσιακά εκτός από ψάρι

Κυριακή των Βαΐων: Τι τρώμε σήμερα παραδοσιακά εκτός από ψάρι

Την Κυριακή των Βαΐων καταναλώνουν ψάρι οι Έλληνες παγκοσμίως, παρόλο που είναι ακόμα Σαρακοστή. Σήμερα, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να καταναλώνουν ψάρι, λάδι και κρασί αλλά όχι γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας. Στην αρχαιότητα, την Κυριακή των Βαΐων, δίνονταν φοίνικες σε ανθρώπους σε σχήμα φεγγαριού, πλοία, γαϊδούρια, αλλά ο πιο συνηθισμένος ήταν ο Σταυρός.

Σε πολλά μέρη τα έδιναν και σε σχήμα ψαριού, καθώς το ψάρι θεωρείται ένα από τα πρώτα σύμβολα του Χριστιανισμού και οι πρώτοι Χριστιανοί χρησιμοποίησαν τη λέξη «ΙΧΘΥΣ» (αρχαία ελληνική λέξη για το ψάρι), η οποία λέγεται ότι προέρχεται. από τον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού. ΙΧΘΥΣ – Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ. Σήμερα, θα ακούσετε επίσης παιδιά να τραγουδούν-«Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!»

Στην Ελλάδα, ο μπακαλιάρος είναι το παραδοσιακό γεύμα της Κυριακής των Βαΐων. Η Σαρακοστή γενικά αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να φάνε οτιδήποτε ζωντανό, και αυτό περιλαμβάνει ψάρι. Το ψάρι σερβίρεται κατά την Κυριακή των Βαΐων στη χριστιανική ορθόδοξη πίστη, ωστόσο, λόγω της σύνδεσής του με τις βιβλικές ιστορίες. Ένα σύμβολο ψαριού είναι και ήταν πάντα σύμβολο του Χριστιανισμού, και η Κυριακή των Βαΐων είναι μια από τις Μεγάλες Γιορτές που γιορτάζουν την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Στη Βίβλο, υπάρχει μια ιστορία για τον Ιησού που καταριέται μια άκαρπη συκιά έξω από τη Βηθανία σε αυτό που σήμερα θεωρείται Εβδομάδα Παθών ή την εβδομάδα που προηγείται της Κυριακής των Βαΐων. Στην ιστορία, το δέντρο φαινόταν να έχει σύκα επειδή ήταν γεμάτο φύλλα και, πεινασμένος, ο Ιησούς το πλησίασε. Καταράστηκε το δέντρο να πεθάνει όταν διαπίστωσε ότι δεν είχε καρπό. Μόλις έφτασε στην Ιερουσαλήμ τη σημερινή Κυριακή των Βαΐων, όπως λέει η ιστορία, έφαγε σύκα. Έτσι, τα σύκα έχουν γίνει σημαντική τροφή την Κυριακή των Βαΐων.

πηγή: tromaktiko.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα