Αττική: Γιατρός συνταγογραφούσε ναρκωτικές ουσίες στο όνομα συναδέλφου του

Επικουρικός γιατρός της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας  Αττικής συνταγογραφούσε φάρμακα που εμπίπτουν στο νόμο περί ναρκωτικών ουσιών, στο όνομα ιδιώτη γιατρού, ο οποίος έκανε σχετική καταγγελία.

Η καταγγελία έγινε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τον ιδιώτη γιατρό, ο οποίος δήλωσε ότι η συνταγογράφηση γινόταν με το όνομά του, αλλά εν αγνοία του.   Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τον Δεκέμβριο του 2022 διενήργησε τον προβλεπόμενο έλεγχο προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον στα στοιχεία καταχώρισης και εκτέλεσης των συνταγών όπως αυτά τηρούνται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.  Δεύτερον στην εξέταση προσώπων. Η ΕΑΔ  συγκεκριμένα εξέτασε τον καταγγέλλοντα ιδιώτη γιατρό και τους φαρμακοποιούς  στα φαρμακεία των οποίων εκτελέστηκαν οι συνταγές.

Τα αποτελέσματα
Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν τα εξής :

  • Στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.)  είχαν πράγματι καταχωριστεί συνολικά 31 συνταγές στο όνομα του καταγγέλλοντος ιατρού, αλλά η καταχώριση ήταν εν αγνοία του. Από τις 31 συνταγές είχαν εκτελεστεί οι 28.
  • Οι συνταγογραφούμενες δραστικές ουσίες των φαρμάκων πράγματι υπάγονταν στις διατάξεις του ν.3459/2006 (Α΄103) περί ναρκωτικών ουσιών.
  • Την ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών είχε κάνει γιατρός, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής,  ο οποίος υπηρετούσε ως επικουρικός, σε μονάδα υγείας στην 1η
  • Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου.
  • Κατά την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών, τα φαρμακεία δεν εφάρμοσαν την προβλεπόμενη διαδικασία ταυτοποίησης του ασθενή, για τον οποίον είχαν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά τα φάρμακα.
  • Σχεδόν όλες  οι συνταγές (96,4%) εκτελέστηκαν σε φαρμακεία κοντά στο σπίτι του γιατρού.

Η ΕΑΔ διαβίβασε τα αποτελέσματα του ελέγχου στον  Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στην Η.ΔΙ.Κ.Α. , αλλά και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα