Δηκεοσήνι- Θάνατος 16χρονου: Οργή και αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης

Δηκεοσήνι- Θάνατος 16χρονου: Οργή και αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης

Διάχυτη είναι η οργή του κόσμου με την είδηση του θανάτου του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης και νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εδώ και μια εβδομάδα. 

 Επεισόδια ξέσπασαν από ομάδες Ρομά σε Ασπρόπυργο, Χαλκίδα και Ρόδο ενώ διοργανώθηκαν μαζικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα με επεισόδια να ξεσπούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», με ανακοίνωσή της ζητά να γίνει σεβαστό το δικαίωμα πένθους για το 16χρονο παιδί και να μην στοχοποιείται η κοινότητα Ρομά από «τηλεδίκες και ακραίες αντιπαραθέσεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

«Η συνεχής στοχοποίηση ολόκληρης της κοινότητας που σήμερα θρηνεί τον νεκρό της, έχει ως αποτέλεσμα το να ρίξει λάδι στην φωτιά και να οξύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σήμερα η απόφαση για τον αστυνομικό
 
Τις επόμενες ώρες αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι ο 34χορνος αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για το εάν θα έπρεπε να προφυλακιστεί ή όχι ενώ προχθές ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την προφυλάκισή του.

Πάντως, η κατηγορία σε βάρος του έχει αναβαθμιστεί μετά τον θάνατο του 16χρονου στο Ιπποκράτειο καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές, ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ' ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της εις βάρος του αστυνομικού αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι, στο μεταξύ, επήλθε ο θάνατος του ανήλικου. Για τη νέα πράξη θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

  
«Θέλουμε να προφυλακιστεί»
 Βαρύ το πένθος στην οικογένεια και τους συγγενείς του 16χρονου που ζητούν δικαιοσύνη για το θάνατο του 16χρονου Κώστα, με ξάδερφό του που μίλησε στην τηλεόραση του OPEN να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Εδώ κλαίμε όλοι, θα κινηθούμε βάσει νόμου, θέλουμε αυτός ο άνθρωπος να μπει μέσα, αυτός περιμένουν όλοι να προφυλακιστεί».

 Πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Δηκεοσήνι

Έντονες διαμαρτυρίες γεμάτες οργή και αγανάκτηση πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την ανθρωποκτονία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους και διαμαρτύρεται για την ανθρωποκτονία του 16χρονου, με συνθήματα όπως «16 χρονών νεκρός για 20 ευρώ βενζίνη».

Επεισόδια ξέσπασαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, κρότου λάμψης αλλά και της αύρας. Στην Αθήνα σημειώθηκαν και προσαγωγές.

 
Υπό κατάληψη η Νομική Αθήνας
 

Εν τω μεταξύ, υπό κατάληψη βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ, η Νομική σχολή της Αθήνας. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας στο κέντρο της Αθήνας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα