Ποιες θέσεις πάρκινγκ βγαίνουν άκυρες σε πολυκατοικίες

Ποιες θέσεις πάρκινγκ βγαίνουν άκυρες σε πολυκατοικίες

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες θέσεις πάρκινγκ που βρίσκονται σε πολυκατοικιών και οι ιδιοκτήτες τους να κινδυνεύουν να τις χάσουν. Πρόκειται για μία παλιά «πληγή» από τις δεκαετίες του ’70, ’80 και ’90 αλλά εξακολουθεί να είναι ανοιχτή.

 Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ», το θέμα αφορά τις θέσεις στάθμευσης με χιλιοστά σε πιλοτή παλιών πολυκατοικιών.

Με απόφαση του Αρείου Πάγου κρίθηκαν ως άκυρες πολλές θέσεις που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πιλοτής πολυκατοικίας με αποτέλεσμα να παραμένουν στον αέρα και τα χιλιοστά εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών και να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο. Το τελευταίο ζήτημα πυροδοτεί τις εντάσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα κτηματογράφησης των άκυρων θέσεων στις παλιές πολυκατοικίες.

Ποιο είναι το πρόβλημα με πολύ απλά λόγια; Τα συγκεκριμένα ακίνητα με θέσεις στάθμευσης χάνουν την αξία τους επειδή δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση προς τον νέο αγοραστή και της θέσης στάθμευσης που αντιστοιχεί στο διαμέρισμα που πωλείται.

Ποια είναι η λύση;
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Παραδιάς, πρέπει να επιτραπεί στον ιδιοκτήτη χώρου κύριας χρήσης στην πολυκατοικία να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας του, ενσωματώνοντας τα χιλιοστά της θέσης στάθμευσης στην ιδιοκτησία του και καθιστώντας τη θέση ως παράρτημα αποκλειστικής χρήσης του εκάστοτε ιδιοκτήτη της.

Τέλος, επισημαίνει πως θα πρέπει να γίνεται η σχετική διόρθωση στα κτηματογραφικά φύλλα με την απλή διαδικασία «διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος» χωρίς ανάγκη προσφυγής στον Κτηματολογικό Δικαστή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα