Ηλιακός θερμοσίφωνας: Ποιοι θα πάρουν επιδότηση. Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις;

Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξαν νέες εξελίξεις για την επιδότηση, αφού ανακοινώθηκε το πότε θα μπορέσουν οι δυνητικοί δικαιούχοι να κάνουν αιτήσεις για να πάρουν την έκπτωση.

Το σίγουρο -κάτι που έχει ήδη πει και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- είναι το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα λειτουργήσει όπως το «Αλλάζω συσκευή».

Υπενθυμίζεται πως δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι έκαναν την αίτησή τους και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του voucher αλλά και το ύψος της έκπτωσης.

Πότε ξεκινά η επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα
Μία ακόμα σίγουρη πληροφορία είναι το πότε θα προκηρυχθεί και κατ’ επέκταση θα ξεκινήσει να υλοποιείται το πρόγραμμα. Έπειτα από μία τεράστια καθυστέρηση στο «Αλλάζω συσκευή» (ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 και οι αιτήσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2022), η κυβέρνηση φαίνεται πως προχωρά πιο γρήγορα αυτή τη φορά.

Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένεται δηλαδή να δοθούν οι σαφείς λεπτομέρειες γύρω στον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, ήδη το κονδύλι από το Repower EU έχει πάρει έγκριση από το Ecofin.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Ποιοι θα κάνουν αίτηση στο gov.gr
Το αβέβαιο προς στιγμή, είναι οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια. Υπάρχει μόνο ένας «μπούσουλας» που έχει δώσει ο κ. Σκρέκας. Έτσι, εφόσον έχει δηλώσει ότι θα είναι όπως το «Αλλάζω συσκευή», βγαίνουν και τα συμπεράσματα για τους δικαιούχους.

Στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις περιπτώσεις οικογενειών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία μπορούσαν να υποβληθούν και για τις δύο, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονταν από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

Για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα ισχύουν τα ίδια, για παράδειγμα, λογικά θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Σημαντικό κριτήριο θα είναι επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια. Στο προηγούμενο πρόγραμμα το ΦΕΚ ανέφερε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες που διαμόρφωναν ανάλογα και την έκπτωση:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
4 tips για οικονομία στο κλιματιστικό
Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις κλιματιστικό, προτίμησε ένα υψηλής ενεργειακής κλάσης και inverter.

Ρύθμισε τον θερμοστάτη στους 26°C.
Άναβε τη συσκευή στο δωμάτιο που βρίσκεσαι και κράτα τα παράθυρα κλειστά.

Κάνε τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό σου για πιο αποδοτική λειτουργία.

Εξοικονόμηση για τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
Η καλύτερη επιλογή είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Αν όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε:

Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα