Δίδυμοι σεισμοί με ένταση που έφτασε τα 5,2 ρίχτερ - Τάραξαν Σάμο και τουρκικά παράλια

Δίδυμοι σεισμοί με ένταση που έφτασε τα 5,2 ρίχτερ - Τάραξαν Σάμο και τουρκικά παράλια

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι σεισμολόγοι στη Σάμο μετά τις τρεις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί και το μεσημέρι της Τετάρτης στο νησί.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που μελετούν τη σεισμική ακολουθία, δεν γνωρίζουν αν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός, ωστόσο σημειώνουν πως πιθανόν η δόνηση των 5,2 βαθμών να είναι η βασική.

Οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους λίγα στοιχεία για το ρήγμα που προκάλεσε τη φονική δόνηση των 6,7 βαθμών στη Σάμο το 2020, καθώς στα υποθαλάσσια ρήγματα η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων είναι δυσχερής.

Κάποιοι εκτιμούν το μήκος του στα 30 χιλιόμετρα, ενώ άλλοι θεωρούν πως υπερβαίνει τα 50 χιλιόμετρα και απεύχονται το ενδεχόμενο η μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας να επιφέρει το «σπάσιμο» άλλου κομματιού του ρήγματος, προς την πλευρά της Ικαρίας.

Ο κ. Λέκκας μίλησε για τον σεισμό και το εάν ανησυχεί τους επιστήμονες αυτή η ακολουθία.

Όπως δήλωσε η δεύτερη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε ανησύχησε τους ειδικούς καθώς παρουσίασε μία αυξητική τάση, η οποία «δεν γνώριζαν πού θα τους οδηγήσει».

«Το σίγουρο εκείνη τη στιγμή ήταν πως οι δύο αυτοί σεισμοί δεν είχαν καμία σχέση με τον μεγάλο σεισμό των 7 ρίχτερ που εκδηλώθηκε βόρεια της Σάμου, στις 30 Οκτωβρίου του 2020» επισήμανε.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε πως η δεύτερη σεισμική δόνηση των 5.2 ρίχτερ ανησύχησε τους επιστήμονες ιδιαίτερα, ωστόσο από το απόγευμα εκδηλώθηκαν και άλλοι μικρότερων βαθμών, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί πως η σεισμική δραστηριότητα αποκλιμακώνεται σιγά, σιγά.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως κανένα σύγχρονο κτίριο δεν κατέρρευσε στο νησί, γεγονός που μαρτυρά την ανθεκτικότητα του δομημένου ιστού που αντέχει στις μεγάλες σεισμικές δονήσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα