Ηπιότερες οι παρενέργειες από την τρίτη δόση του εμβολίου - Την έκαναν 120.000 πολίτες

Ηπιότερες οι παρενέργειες από την τρίτη δόση του εμβολίου - Την έκαναν 120.000 πολίτες

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ευχήθηκε καλή ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς από σήμερα γίνονται με φυσική παρουσία τα μαθήματα σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Αναφέρθηκε στην έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας των Πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι, όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού καθηγητών και φοιτητών.

Στην συνέχεια μίλησε για την τρίτη δόση εμβολίου, η οποία εδώ και ένα μήνα περίπου έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται (σ.σ. σε υγειονομικούς και ανοσοκατασταλμένους) ενώ πλέον έχουν πάρει σειρά και οι άνω των 65 ετών, αλλά και οι άνω των 50 ετών.

Κορονοϊός: 2.383 κρούσματα, 41 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι, οι 287 ανεμβολίαστοι - Η κατανομή

Ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Η τρίτη δόση χορηγείται για μεγαλύτερη προστασία από τον κορονoϊό. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή ηπιότερες από τη δεύτερη δόση.

Άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση.

Άτομα με ιστορικό νόσησης με κορονoϊό συστήνεται να κάνουν μία δόση, υπενθύμισε η καθηγήτρια, ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη, αναμνηστική δόση.

Ορφάνια από την Covid

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα στοιχεία για τον κορονoϊό, ενώ αναφέρθηκε στην άλλη «πανδημία» που αναδεικνύεται από πολλά πανεπιστήμια. Μια νέα μελέτη με τίτλο η «ορφάνια από την Covid» έχει υπολογίσει ότι σε κάθε τέσσερις θανάτους από κορονoϊό ένα παιδί χάνει τον γονέα του ή το άτομο που τον φροντίζει. «Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν με αυτό το ανεπούλωτο τραύμα», τόνισε η καθηγήτρια.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανακοίνωσε πως 6.250.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 59,5% του γενικού πληθυσμού και στο 69% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 62% του γενικού πληθυσμού και 71% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 59% του γενικού πληθυσμού και το 69% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι άνοιξε χθες η πλατφόρμα για την 3η δόση για άτομα άνω των 50 ετών και για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, ενημερώνοντας ότι 120.000 πολίτες έχουν κάνει την 3η δόση και 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού.

Ανέφερε επίσης ότι από την Τρίτη συνεργεία του ΕΟΔΥ με κινητές μονάδες εμβολιασμού θα μεταβούν σε χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς, της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας και των Σερρών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα