Εμβόλιο: Άρχισε η αποστολή SMS για την τρίτη δόση σε 285.000 πολίτες – Ποιους αφορά

Εμβόλιο: Άρχισε η αποστολή SMS για την τρίτη δόση σε 285.000 πολίτες – Ποιους αφορά

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία θα αφορά σε πρώτη φάση τους ανοσοκατεσταλμένους, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η αποστολή sms σε 285.000 πολίτες οι οποίοι έχουν προτεραιοποιηθεί για να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

Έχουν αρχίσει και αποστέλλονται τα μηνύματα σε 285 χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν στις ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν με την ενισχυτική δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό με την 3η επαναληπτική δόση με το εμβόλιο κατά της Covid-19, σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς δεν οικοδομούν εύκολα ανοσία και ενδέχεται να έχουν υποστεί απώλεια του τίτλου αντισωμάτων.

Πρόκειται για 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες, και πιο συγκεκριμένα, για ασθενείς των παρακάτω κατηγοριών:

  • μεταμοσχευμένοι είτε συμπαγών οργάνων είτε αιμοποιητικών κυττάρων
  • άτομα με καρκίνο
  • νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
  • άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια
  • νοσήματα με ειδική θεραπεία που μειώνει ανοσιακή αντίδραση

Την διαπίστωση ότι η τρίτη δόση εμβολίου θα είναι καθοριστική για τους υγειονομικούς έκανε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε για να παραμείνει αποτελεσματικό το εμβόλιο και να αποφευχθούν λοιμώξεις από τον ιό στο νοσοκομειακό και στο οικογενειακό περιβάλλον των υγειονομικών καθώς και για να μην επιβαρύνουν το σύστημα απουσιάζοντας από την εργασία τους, είναι πιθανό να μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μάλιστα έκανε αναφορά σε Αμερικανική μελέτη σε 227 επαγγελματίες υγείας από τους οποίους 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον μοριακό έλεγχο κάτι που δείχνει ότι με τον καιρό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 65% από 90% που ήταν πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Αναφερόμενη για μία ακόμη φορά στην ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου, επανέλαβε ότι αυτή θα αρχίσει να χορηγείται στους ανοσοκατασταλμένους αλλά και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Επίσης μία άλλη κατηγορία που βρίσκεται σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση είναι όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ίδια αναφερόμενη στην περίοδο που πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση είπε ότι για τους ανοσοκατεσταλμένους αυτό μπορεί να συμβεί και τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είπε ότι η δόση μπορεί να γίνει έξι έως οκτώ μήνες μετά από τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων.

Ωστόσο παρατήρησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δείξουν ποιοι πραγματικά χρειάζονται την τρίτη δόση, είπε ότι τα τεστ αντισωμάτων εξαρχής χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικούς λόγους και όχι σε ατομικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι «δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων καθώς δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική για το αν θα πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο ή όχι».

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού παραθέτοντας τα στοιχεία ισραηλινής μελέτης στην οποία αξιολογήθηκαν περισσότερα από 400 άτομα με κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Όπως είπε η ίδια από τα άτομα αυτά, μόνο 1% είχε ήπια αλλεργική αντίδραση και 0,7% αναφυλακτική αντίδραση, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε, τονίζοντας ότι το 98% όσων συμμετείχαν στην μελέτη δεν εμφάνισαν καμιά αλλεργική αντίδραση. «Με βάση αυτή τη μελέτη αλλά κι άλλα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα αλλεργικής αντίδρασης μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο της Phizer ορίζεται περίπου στις 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμών», είπε.

Όπως παραδέχτηκε στην αρχή της τοποθέτησης της, ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης στην επιτροπή εμβολιασμών και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ενεργή συμμετοχή των παιδιάτρων, αρκετοί προβληματισμοί και απορίες των γονέων αλλά και των ίδιων των παιδιών, μπορούν να απαντηθούν.

Για μία ακόμη φορά είπε ότι είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία με τους παιδιάτρους ώστε να εκλείψουν αντιλήψεις που θέλουν τον εμβολιασμό να επηρεάζει την ανάπτυξη ή το DNA των παιδιών.

140.000 έφηβοι και παιδιά έχουν εμβολιαστεί

Όπως είπε, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για περίπου 1.000 γιατρούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν.

Σημαντική είναι η αύξηση στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 που καταγράφεται στις ηλικιακές ομάδες 15-17 ετών, όπου τις τελευταίες μέρες εμβολιάστηκαν 16.000 έφηβοι, και 12-14 ετών, όπου εμβολιάστηκαν τις τελευταίες μέρες 13.500 παιδιά. Συνολικά απ’ όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός των δύο αυτών ομάδων, έχουν εμβολιαστεί 140.000 έφηβοι και παιδιά. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών από τους παιδιάτρους.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 65,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 66,3%.

Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.

Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 58%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 49%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 25% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 90.000 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, το 13% έχει εμβολιαστεί – και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 14,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα