Βάσεις 2021: Καθυστέρηση στην ανακοίνωση των Βάσεων. Εκτιμήσεις για την πορεία τους

Βάσεις 2021: Καθυστέρηση στην ανακοίνωση των Βάσεων. Εκτιμήσεις για την πορεία τους

Η εφαρμογή της ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έκανε περισσότερο πολύπλοκη τη διαδικασία ως προς τη διασταύρωση των στοιχείων και την τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και γι΄ αυτό φέτος θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην κοινοποίηση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή γίνονται ακόμη οι απαραίτητες διασταυρώσεις των στοιχείων και ότι τα ονόματα των επιτυχόντων  στα πανεπιστήμια της χώρας θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα μαζί με τις βάσεις για κάθε τμήμα

Στο τέλος του μήνα με πιθανότερη ημερομηνία τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, αναμένεται  να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας, τα ονόματα των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια και οι βάσεις εισαγωγής για το 2021.

Aυτή τη στιγμή ακόμη γίνονται διασταυρώσεις των στοιχείων και συνεπώς η διαδικασία για την έκδοση των αποτελεσμάτων θα καθυστερήσει μερικές ημέρες.

Κατόπιν αυτών πιθανότερη ημερομηνία φαίνεται η 30η Αυγούστου, εφόσον δεν προκύψει κάποιο τεχνικό ζήτημα.

Η φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όπως όλα δείχνουν, θα φέρει μεγάλη απογοήτευση στους υποψήφιους καθώς χιλιάδες από αυτούς οι οποίοι πιθανότατα θα φτάσουν κοντά στους 30.000, θα μείνουν εκτός των πανεπιστημίων αναζητώντας με αγωνία άλλες «μορφές» εκπαίδευσης.

Πολλοί από αυτούς θα κοπούν καθώς δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν τη βάση εισαγωγής τμημάτων που ήθελαν λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ. Ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι θα μείνουν στα ΑΕΙ και κοντά τις 15.000 κενές θέσεις για τον ίδιο λόγο και κυρίως σε περιφερειακά πανεπιστήμια τα οποία θα δουν πολλά τμήματά τους να συρρικνώνονται κάτι που τα στοιχεία δείχνουν ότι θα εμφανιστεί σε τουλάχιστον 150 τμήματα 


H πορεία των βάσεων φέτος
Όσον αφορά στην πορεία των βάσεων θα είναι ανοδική και θα αφορά κυρίως τα χαμηλόβαθμα τμήματα, ενώ στα υπόλοιπα θα είναι μικρότερη η άνοδος. Αναλυτικά:

Στο 1ο Επιστημονικό πεδίο  αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών κατά 50 – 250 μόρια, ενώ η Νομική Αθήνας μπορεί να σημειώσει άνοδο 250 μορίων, καθώς προσφέρει φέτος λιγότερες θέσεις εισακτέων. Η Νομική Αθήνας με 18.000 – 18.150 μόρια αναμένεται να είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο τμήμα, ενώ ακολουθούν η Νομική Θεσσαλονίκης με 18.000 – 18.150 μόρια και η Ψυχολογία ΕΚΠΑ με 17.900 – 18.050.

Στο 2ο Επιστημονικό πεδίο, φαίνεται ότι θα υπάρξει άνοδος των βάσεων σε σχολές που πέρυσι στις μεσαίες βαθμολογίες  δηλαδή  στα 14.000 – 16.500 μόρια θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο άνω των 550 μορίων, ειδικά στις σχολές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Επίσης, θα «ανέβουν» χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, καθώς η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής θα φτάσει στο 9,58 για τους υποψήφιους. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση θα είναι χιλιάδες μόρια πάνω από τη χαμηλότερη βάση στο ίδιο πεδίο πέρσι.

Στο 3ο Επιστημονικό πεδίο η άνοδος των βάσεων επίσης είναι δεδομένη και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αλλά και στις Ιατρικές 

Στο 4ο Επιστημονικό πεδίο, η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρής «έντασης» δηλαδή από 200 έως 650 μόρια και κυρίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Και σε αυτό το πεδίο το 38% των υποψηφίων, δηλαδή, κοντά στους 9.300 από τους 24.376 δεν πιάνουν τη βάση εισαγωγής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα