Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο - Μάχη με τις φλόγες στη Δροσιά. Σε ύφεση στην Ελεκίστρα. Κάηκαν σπίτια

Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο - Μάχη με τις φλόγες στη Δροσιά. Σε ύφεση  στην Ελεκίστρα. Κάηκαν σπίτια

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά  στην ορεινή Αχαΐα. Το βράδυ θα είναι δύσκολο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στη Δροσιά του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας και εξακολουθεί, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, να είναι σε εξέλιξη, ενώ έκλεισε για λόγους ασφαλείας τμήμα της εθνικής οδού Πατρών -Τρίπολης, από τα Κριθαράκια μέχρι την κοινότητα Πανόπουλου.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, αποτελούμενες από 95 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ παρέχουν βοήθεια, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

“Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο και σε πολύ κρίσιμα σημεία” λέει στο tempo24.news ο Δήμαρχος Θεόδωρος Μπαρής ενώ οι κάτοικοι έχουν λάβει μήνυμα εκκένωσης των οικισμών σε Φτέρη και Κάτω Δροσιά και ο δρόμος προς την Άνω Δροσιά έχει αποκλειστεί.

Η πυρκαγιά στον Ερύμανθο καίει ανεξέλεγκτη και 9 χωριά του δήμου είναι αυτή την ώρα σε ετοιμότητα εκκένωσης σύμφωνα με το thebest.Πρόκειται για τα χωριά Σκιαδά, Σταυροδρόμι, Σκούρα και κάποιοι οικισμοί όπως είναι το Ξηροχώρι, οι Μπαράκες, τα Πηγάδια και το Καρπέτα.

Σύμφωνα με τα όσα λένε στο tempo24.news κάτοικοι της περιοχής η φωτιά έχει κάψει σπίτια και στάνες που βρίσκονται στις παρυφές του δάσους, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό τους να είναι ακόμη συγκεχυμένες.

 “Η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Πτέρης, δεν ξέρουμε ακόμη τι έχει καεί”, λέει ο Θεόδωρος Μπονάνος που απευθύνει έκκληση οι πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των πυροσβεστών.

 Συγκλονίζουν οι κάτοικοι της περιοχές καθώς λένε πως προσπαθούν να μετρηθούν μεταξύ τους και να εντοπίσουν όσους δεν βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν παραμένει κάποιοι από αυτούς στις στάνες και στα σπίτ

Σε ύφεση στην Ελεκίστρα

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας, ενώ μετά τη δύση του Ήλιου, στο σημείο επιχειρούν μόνο επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 70 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα.

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Πάτρα

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Πατρέων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μία πρώτη ενημέρωση που έγινε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, τουλάχιστον πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά, όπως και εκτάσεις με καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο δήμος Πατρέων αποφάσισε την παροχή βοήθειας και φιλοξενίας στους πληγέντες από τη φωτιά στην Ελεκίστρα.

Το χρονικό της φωτιάς

Εντολή εκκένωσης 

Εντολή για προληπτική εκκένωση της κοινότητας Σουλίου, που βρίσκεται στις παρυφές της Πάτρας, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην γειτονική περιοχή της Ελεκίστρας.

Η φωτιά στην Πάτρα βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Σούλι, Ελεκίστρα και Εγλυκάδα

Τρία είναι αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς. Ενα στην Καρυά, ένα στον Ριγανόκαμπο και ένα μεταξύ Εγλυκάδας και Περιβόλας. Επιχειρούν τρία PZL και πολλές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μετά το Σούλι δόθηκε εντολή εκκένωσης και του οικισμού Ρομά στον Ριγανόκαμπο, καθώς η φωτιά έχει επεκταθεί. Η φωτιά που ξέσπασε σε χωράφι σε κοντινή περιοχή, λόγω των ανέμων πέρασε μέσα στο χωριό και κάηκαν σπίτια.

Καίγονται σπίτια

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία, τέσσερα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες

Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητηθεί ενισχύσεις. Από αέρος δρουν δύο καναντέρ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος μίλησε στο Newsbeast η αστυνομία κλείνει την περιμετρική οδό και γυρίζει πίσω τους οδηγούς, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στον δρόμο.

«Ειδικότερα τα οχήματα από Πύργο διοχετεύονται στον κόμβο Γλαύκου και τα οχήματα προς Πάτρα στον κόμβο Εγλυκάδας. Στην διακοπή και παράκαμψη της κυκλοφορίας συνδράμει και το προσωπικό της Ολυμπίας οδού. Το μέτωπο της πυρκαγιάς πλησίασε ήδη στον Ριγανόκαμπο.

Έχουν καεί 3 με 4 σπίτια, κάνουμε προσπάθεια να τα σβήσουμε και να μην εξαπλωθεί σε άλλα σπίτι η φωτιά. Το μέτωπο είναι σε εξέλιξη», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος μίλησε στο Newsbeast η αστυνομία κλείνει την περιμετρική οδό και γυρίζει πίσω τους οδηγούς, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στον δρόμο.

«Ειδικότερα τα οχήματα από Πύργο διοχετεύονται στον κόμβο Γλαύκου και τα οχήματα προς Πάτρα στον κόμβο Εγλυκάδας. Στην διακοπή και παράκαμψη της κυκλοφορίας συνδράμει και το προσωπικό της Ολυμπίας οδού. Το μέτωπο της πυρκαγιάς πλησίασε ήδη στον Ριγανόκαμπο.

Έχουν καεί 3 με 4 σπίτια, κάνουμε προσπάθεια να τα σβήσουμε και να μην εξαπλωθεί σε άλλα σπίτι η φωτιά. Το μέτωπο είναι σε εξέλιξη», σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Σύμφωνα με το Flamis.gr, η φωτιά επεκτείνεται προς Ριγανόκαμπο, ενώ χτυπούν καμπάνες για να φύγουν οι κάτοικοι από την περιοχή. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως έκλεισε η Περιμετρική στο ύψος των Μποζαϊτικων. Αστυνομικές δυνάμεις σπεύδουν στην Καρυά.

Φωτιά στη Δροσιά

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα την Τετάρτη στην Δροσιά Αχαΐας, με τις φλόγες να απειλούν το χωριό Σκιαδά και την Τριταία.

Νωρίτερα είχε ξεσπάσει φωτιά,  από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Δροσιά του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά βρίσκεται κοντά στο χωριό Δροσιά και δόθηκε εντολή για απομάκρυνση των κατοίκων, τα σπίτια των οποίων είναι πιο κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 oχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη (2PZL, 2 CL215, KAI BERIV-200) και δύο ελικόπτερα.

«Η φωτιά έχει πιάσει όλη την κορυφογραμμή του χωριού και κατεβαίνει προς τα χωριά. Είναι δύσκολη η κατάσταση» σημειώνει στο pelop.gr ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής. Και συμπληρώνει: «Επιπλέον, λόγω της πυρκαγιάς που έπιασε στην Ελεκίστρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δρούσαν από το πρωί στην Τριταία έχουν αδυνατίσει καθώς χρειάστηκε να ενισχύσουν την φωτιά της Πάτρας καθώς απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Εχουμε σοβαρό πρόβλημα και δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε μέχρι το βράδυ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα