Έτσι μπαίνεις πλέον σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης, τι ισχύει για τους τουρίστες μέχρι τώρα

Έτσι μπαίνεις πλέον σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης, τι ισχύει για τους τουρίστες μέχρι τώρα

Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης έχουν δημιουργηθεί ορισμένα ερωτήματα που αφορούν και τους τουρίστες που έρχονται από τρίτες χώρες πέρα από τους ανεμβολίαστους μεταξύ άλλων. 
Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες της ΕΕ σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα όπως μας ανέφερε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό τους βγαίνει η ένδειξη με το όνομά τους και μπορούν να εισέλθουν κανονικά στα κέντρα διασκέδασης και εστίασης της επιλογής τους. 

Η εφαρμογή Covid Free GR
Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Υπενθυμίζεται παντως ότι η  χώρα μας δέχεται τα εξής εμβόλια:  Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm ανάμεσα σε άλλα σύμφωνα με το travel.gov ωστόσο δεν έχουν δοθεί περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Τα άτομα τα οποία είναι μεν εμβολιασμένα αλλά προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ αλλά έχουν κάνει εμβόλιο το οποίο η χώρα μας δέχεται τότε επίσης κανονικά δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την εισοδό τους στα μαγαζιά όπως είπε είπε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο news4health.gr, ωστόσο αυτό δεν έχει διευκρινιστεί από επίσημα χείλη.

Μπορούν δηλαδή οι τουρίστες να δείχνουν τα στοιχεία  που έχουν στην διάθεσή τους σχετικά με τον εμβολιασμό τους  να μπαίνουν στα καταστήματα όπως άλλωστε αναφέρεται και στον πίνακα που συνοδεύει την νέα ΚΥΑ. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή Covid -Free λειτουργεί κανονικά και είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα και όλοι οι Ευρωπαϊοι πολίτες μπορούν να τη χρησιμοποιούν. 

Όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι είναι ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ κορονοϊού για να μπορέσουν να μπουν στα καταστήματα σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ ανοιχτοί χώροι διασκέδασης θα λειτουργήσουν ως αμιγείς με την παρουσία μόνο εμβολιασμένων πελατών και όσων έχουν νοσήσει. Παράλληλα, η πληρότητα δεν πρέπει να ξεπερνά το 85%.

Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων.

 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σύμφωνα με το travel.gov.gr ένας τουρίστας μπορεί να έρθει στη χώρα μας αν πληρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Έχει αρνητικό μοριακό τεστ το οποίο έχει κάνει τουλάχιστον 72 ώρες πριν το ταξίδι του

ή αρνητικό τέστ αντιγόνων (rapid test) το οποίο έχει κάνει τουλάχιστον 24 ώρες πριν την είσοδό του στην χώρα

ή έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού από μια πιστοποιημένη άρχη.

Οι χώρες στις οποίες επιτρέπεται η είσοδος χωρις καραντίνα είναι οι ΗΠΑ, η Αλβανία, Η Αρμενία, η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, η Λευκορωσία, η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη, το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Κίνα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, το Κόσοβο. Για τη Ρωσία ισχύει η επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test

Oι τουρίστες που δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνει η χώρα.

Οι ταξιώτες μπορούν να εισέρχονται στη χώρα από τις εξής πύλες: 

Προμαχώνας, Ορμένιο, Ευζώνη, Νυμφαία, Νίκη, Δοϊράνη, Κρισταλοπηγή, Κήποι, Κακαβιά, Καστανιές και Εξωί σε 24ωρη βάση

Επιτρέπεται η κρουαζιέρα και η ιστιοπλοΐα. Οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία είναι προσωρινά περιορισμένες.

https://www.news4health.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα