LIVE - Η ενημέρωση για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα

LIVE - Η ενημέρωση για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Δείτε σε απευθείας μετάδοση την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Η ενημέρωση θα γίνει από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στις αναθεωρήσεις των συστάσεων για εμβολιασμούς σε Γερμανία και Βρετανία με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Ακούσαμε ότι αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού σε Μ. Βρετανία και Γερμανία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε ηλικίες από 40 ετών αντί 30 που ήταν μέχρι τώρα και στη Γερμανία σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών. Αυτές οι αναθεωρήσεις στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας ειδικότερα.

Ένα από τα ερωτήματα είναι η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση. Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει καταγεγραμμένα, τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Η. Β. Η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται με όσους έχουν εμβολιαστεί με το την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναζητήθηκαν και εναλλακτικές για τη χορήγηση διαφορετικού εμβολίου για τη δεύτερη δόση, κάτι το οποίο βρίσκεται υπό μελέτη.

Μέχρι να υπάρχουν αποδείξεις τεκμηριωμένες συστήνεται σε όλους τους εμβολιασμούς να ισχύει η συνέπεια δηλαδή η πρώτη και η δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο

Εμβολιασμός παιδιών

Όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές. Υπάρχουν μελέτες από τη Pfizer που αναμένουν την έγκρισή τους για παιδιά από 12 ετών

Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει αποτελεσματικότητα πολύ καλή

Ωστόσο, πάντα η προσέγγιση για τον εμβολιασμό των παιδιών να γίνεται πολύ προσεκτικά. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες.

Ναι μεν σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών, αλλά η εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά

Ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων

Θεμιστοκλέους
Περισσότεροι από 90.000 εμβολιασμοί σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000

3.740.000 εμβολιασμοί συνολικά

2.500.000 έχουν εμβολιαστεί με μια δόση

Περισσότεροι από 1 εκατ (12%) έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις

Το εμβόλιο της Johnson&Johnson θα προσμετράται και στους εμβολιασμούς με τη μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 82% και στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο 88%

Σε σχέση με την απόφαση της ΕΕ για το AstraZeneca αυτό δεν επηρεάζει τη φετινή χρονιά. Όλες οι δόσεις της AstraZeneca είτε είναι πρώτες είτες δεύτερες είναι εξασφαλισμένες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα