Εφιάλτης στα νοσοκομεία, στο κόκκινο ο δείκτης θετικότητας - Δύσκολη και αυτή η εβδομάδα

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της χώρας, με τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν ασθενείς με κορονοϊό να κατακλύζουν τους προαύλιους χώρους στις εφημερίες και τους υγειονομικούς να δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ, ειδικά στο λεκανοπέδιο, μοιάζει “εφιαλτική” με τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό να είναι πολύ περισσότερες απ' αυτές που μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία και αρκετοί να περιμένουν σε λίστα αναμονής για κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Δεδομένου μάλιστα του δείκτη θετικότητας και του αριθμού ρεκόρ των διασωληνωμένων ασθενών, δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκαν 1.707 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, ωστόσο διενεργήθηκαν λίγα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού (14.074), εκ των οποίων τα 6.915 μοριακά και τα 7.159 rapid, με τον δείκτη θετικότητας να «εκτινάσσεται» στο 12,1%. Σε μία ημέρα ακόμη 69 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τριμήνου, ενώ καταγράφηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 681.

Είναι ενδεικτικό επίσης πως μόνο χθες, στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 240 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Όπως μεταδόθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, το «θριάσιο» σταμάτησε να δέχεται περιστατικά, καθώς δεν έχει καθόλου διαθέσιμα κρεβάτια, είτε απλές κλίνες, είτε κλίνες ΜΕΘ. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, ζήτησαν να διακοπούν προσωρινά οι διακομιδές, διότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επικρατεί το αδιαχώρητο και μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, έχουν ζητήσει να διοχετευτούν περιστατικά στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Εφημερία «πολέμου» στον Ευαγγελισμό - Πρόεδρος Εργαζόμενων: Ζούμε μέρες Ρικομέξ

Αίσθηση έχει προκαλέσει, εξάλλου, η φωτογραφία από την εφημερία «πολέμου» στον Ευαγγελισμό. Στη φωτογραφία που ανέβασε στο προφίλ της μια αναισθησιολόγος του νοσοκομείου απεικονίζονται τα ασθενοφόρα να έχουν σχηματίσει ουρά από τα πολλά περιστατικά που πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Το ένα μετά το άλλο καταφτάνουν τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, το οποίο εφημερεύει από τις οκτώ το πρωί της Κυριακής μέχρι τις οκτώ το πρωί της Δευτέρας. Το σχόλιο της αναισθησιολόγου στη φωτογραφία είναι «Γενική εφημερία... Ώρα 20.30... Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει...».

 

Για «μέρες του σεισμού του'99 και της Ρικομέξ» έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο επί δεκαετίες πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον Ευαγγελισμό, Ηλίας Σιώρας. «Η διαφορά είναι ότι τότε με τον σεισμό κράτησε λίγες μέρες ο συναγερμός ενώ τώρα η πίεση είναι μια διαρκής κατάσταση», είπε ακόμη ο κ. Σιώρας, ο οποίος επισήμανε ότι «τόσο οι ασθενείς όσο και οι νοσηλευτές και οι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι ασθενείς έρχονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που οι υγειονομικοί δεν προλαβαίνουν τόσο πολλά περιστατικά μαζί. Πραγματικά υπάρχει ένα πανικός για το πώς θα γίνει η διαχείριση των περιστατικών».

Ο κ. Σιώρας τόνισε την άμεση ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Σημείωσε ότι η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών θα βοηθήσει ελάχιστα και προσωρινά στην αποσυμπίεση των δημοσίων νοσοκομείων. Αυτό που πρέπει να γίνει, υπογράμμισε, είναι οι 2.000 με 3.000 γιατροί που περιμένουν μόνιμο διορισμό, με μια γρήγορη ΠΝΠ να μπορέσουν να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προκειμένου να αποσυμπιέσουν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στον «Ευαγγελισμό» και στα άλλα στα δημόσια νοσοκομεία, με 30ωρες εφημερίες γιατρών και με εξουθενωτικές βάρδιες.

Εμείς λέμε, διευκρίνισε ο Η. Σιώρας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας με όρους δημοσίου. «Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος σε κλινική δημόσιου νοσοκομείου ή να είναι διασωληνωμένος ασθενής στα ΤΕΠ και στα 500 μέτρα να υπάρχει ιδιωτική ΜΕΘ άδεια, με τον κλινικάρχη να ζητά αποζημίωση 1.700 ευρώ την ημέρα για να νοσηλεύει σε κρεβάτι ΜΕΘ. Αυτά τα πράγματα αγγίζουν τα όρια της απανθρωπιάς», επισήμανε.

Το απόγευμα της Δευτέρας, είχε ξεκινήσει η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους 206 ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων που επιστρατεύονται από την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας ανταποκρίθηκε πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών γιατρών.

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News