Κλειδώνει η παράταση του lockdown ως τις 22 Μαρτίου – Πότε και πως θα ανοίξει η εστίαση

Κλειδώνει η παράταση του lockdown ως τις 22 Μαρτίου – Πότε και πως θα ανοίξει η εστίαση

Μία ακόμη παράταση στην παράταση της καραντίνας αποφασίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προχωρήσει σταδιακά στην επανεκκίνηση της οικονομίας μέχρι το Πάσχα.

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου ωστόσο έχει πολλούς αστερίσκους και αστάθμητους παράγοντες.

•Εξάπλωση μεταλλαγμένων κρουσμάτων
•Αντοχές σε κρεβάτια και MEΘ covid
•Αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων

Η κυβέρνηση και εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μάρτιου. Επόμενος στόχος είναι τα σχολεία. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 η στις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Αν όλα κυλίσουν ομαλά σειρά θα έχει η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιου.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργήσει με ικανοποιητικότερους όρους η πραγματική οικονομία. Και όσο περνάει το διάστημα αυτό θα γίνεται όλο και πληρέστερο.»

Τα επιδημιολογικά στοιχεία ωστόσο συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή εβδομάδα.

«Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στα 2800 ή θα πάμε στις 3000 -3100 κάποιες μέρες πάντως ο κυλιόμενος μέσος όρος θα είναι περίπου 150 με 200 περιστατικά παραπάνω αυτή την εβδομάδα».

Οι επιδημιολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου των σχολείων και της εστίασης γίνει με προσεκτικά βήματα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας.

Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών ένα αποτελεσματικό τοίχος κατά της πανδημίας για το σύνολο του πληθυσμού θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εστίασης

Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που μελετούνται σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει άνοιγμα της εστίασης 12 ή 19 Απριλίου με επικρατέστερη ημερομηνία την 12η απριλίου για να προλάβει όσο περισσότερο γίνεται η εστίαση το Πάσχα.

Μιλάμε για λειτουργία μόνο σε ανοιχτούς χώρους κάτι που θα συμβεί έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Το άνοιγμα της εστίασης με αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του MEGA θα πάμε με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους.

Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Θα επιδοτηθούν πιθανώς οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους.

Θα υπάρχει δηλαδή ένα κόστος το οποίο θα καλυφθεί, αν όχι εξολοκλήρου, ένα μεγάλο μέρος από τον κυβερνητικό κορβανά.

  • 12 ή 19 Απριλίου
  • Μόνο σε ανοιχτούς χώρους