Κορονοϊός: Επανεμφάνιση Τσιόδρα μετά τα 1259 κρούσματα! Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες

Κορονοϊός: Επανεμφάνιση Τσιόδρα μετά τα 1259 κρούσματα! Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Παρών είναι και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης μετά το νέο σοκαριστικό ρεκόρ που κατέγραψαν τα ημερήσια κρούσματα, τα οποία σήμερα Τρίτη έφτασαν τα 1.259.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως από τα 1.259 κρούσματα, τα 295 εντοπίζονται στην Αττική τα 291 στη Θεσσαλονίκη, τα 75 την περιφέρεια Ροδόπης, τα 55 στην περιφέρεια των Σερρών και τα 47 την περιφέρεια Λάρισας. Σημείωσε είπε πως υπάρχει εκθετική αύξηση κρουσμάτων προ των πυλών.
 
Στην Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα η επιδημία εκτινάχθηκε με μία νέα ώση από 300- 400 διαγνώσεις ανά ημέρα σε πάνω από 700 διαγνώσεις με σαφείς ενδείξεις επέκτασης. Οι ενδείξεις μιλούν καθαρά για επιθετική αύξηση προ των πυλών" επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία στη χώρα. Ο καθηγητής αφού αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά δεδομένα με την έξαρση της πανδημίας επικεντρώθηκε στα ελληνικά στοιχεία. Όπως είπε το δεύτερο κύμα διατηρεί την ένταση του σε υψηλή δυναμική ενώ στην Ευρώπη η επιδημία ενισχύεται δυναμικά.
 
 Μαγιορκίνης: "H θερμοκρασία επηρεάζει κατά 20% το Rt"
 
"Οι διαγνώσεις του κορονοϊού ανά την Ευρώπη καθημερινά πλέον φτάνει τις 210.000. Μεγαλύτερη επίπτωση έχουν οι ηλικίες 19-29" ανέφερε αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
 
"H θερμοκρασία επηρεάζει κατά 20% το Rt. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο θα μεταφέρουμε τη διασκέδαση που κάναμε έξω, σε κλειστούς χώρους. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα", είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
 

 
 
Σωτήρης Τσιόδρας: "Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές"
Με τη σειρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας πήρε τον λόγο και απευθύνθηκε στους πολίτες σε προσωπικό τόνο.
 
"Μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης απέναντι στον φασισμό. Βλέπετε ότι δεν κρατάω χαρτιά μπροστά μου, αφού περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, η φωνή της συνείδησης.
 
Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, συνεχίζουμε να διατηρούμε τα μέτρα οριζόντιου τύπου χωρίς να φτάνουμε στο Lockdown. Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός.
 
Όλοι μαζί "με μια ψυχή" μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία τηρώντας τα μέτρα προστασίας και να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφορα στη διασπορά του ιού.
 
Εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες με τα μέτρα τα οποία, αν και κατανοώ πως είναι δύσκολα, είναι οριζόντιου τύπου ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την ζωή μας", είπε ο κ. Τσιόδρας παραδεχόμενος πως κατανοεί το ότι να φοράμε μάσκα ενήλικες και παιδιά δεν είναι ευχάριστο.
 
"Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Περιμέναμε να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας. Έτσι κινούνται οι πανδημίες. Είναι η ώρα της συνείδησης, το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν είναι σκλαβιά αλλά είναι επιλογή ελευθερίας.
 
Έχουμε αισιοδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία, για ένα εμβόλιο νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε.
 
Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό, δεν έχουμε άλλη επιλογή.
 
Έχω να πάω σε καφέ από τον Φεβρουάριο. Αν είχα βγει με έναν φίλο δεν θα έβγαζα τη μάσκα για να του μιλήσω, μόνο για να φάω. Πρέπει να φοράμε τη μάσκα σωστά, όχι κρεμασμένη, ούτε κάτω από τη μύτη (σ.σ. έδειξε τον τρόπο). Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν, είναι για να είμαστε ελεύθεροι.
 
Είδα εικόνες με διασκέδαση εκατοντάδων ατόμων σε μαγαζί. Είναι τόσο πολλή ανάγκη να διασκεδάσουμε μαζί με εκατοντάδες άτομα αδιαφορώντας για τον διπλανό μας;
 
Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο, αλλά να σας μιλήσω για ελευθερία. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε και καθηγητής, αλλά ένας μαθητής και μαθαίνω μαζί σας για την πανδημία. Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ, το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας".
 
Στη συνέχεια, απαντώντας αν έρχεται στις αρχές Νοεμβρίου μίνι lockdown στην Αττική ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η επιτροπή μελετάει τα στοιχεία και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αποφασίζουν αν και κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή στους χρωματισμούς κάθε περιοχής.
 
"Τα μέτρα δεν είναι πανάκεια και έχουν εφαρμοστεί εκτεταμένα σε όλο τον κόσμο. Σε κάποιες περιοχές δουλεύουν καλύτερα και σε άλλες όχι. Είμαστε έτοιμοι για παραπάνω μέτρα έτσι ώστε να αποφύγουμε το lockdown και να ανακόψουμε την διασπορά. Το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή. Την πρώτη φάση το κάναμε γιατί δεν γνωρίζαμε τίποτα. Είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και ποτέ δεν είχαμε Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο τόσους ανθρώπους στις εντατικές. Ποτέ δεν είχαμε τόσο κόσμο σε ΜΕΘ από μια γρίπη ή από μια πνευμονία. Στενάζει η υφήλιος", ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
 
"Τα χρώματα του χάρτη εξετάζονται από μια ομάδα επιδημιολόγων και συζητούμε για κάθε περιοχή, το πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα, αν πιέζεται το σύστημα υγείας κ.λπ. και με βάση αυτή τη συζήτηση αποφασίζουμε αν θα υπάρξει αλλαγή στο status. Tα μέτρα δεν είναι πανακεια. Τα αξιολογούμε συνέχεια. Σε κάποιες περιοχές δουλεύουν πιο εύκολα. Το lockdown είναι τελευταία επιλογή. H μάσκα είναι το καλύτερο και πιο απλό μέτρο".
 
"Σημαντικό είναι το θέμα της ενημέρωσης, ο κόσμος πρέπει να αισθανθεί ότι είμαστε κοντά του. Σημαντικά είναι και άλλα κοινωνικά δίκτυα - fake news- υπερβολές, έκαναν κακό και οδήγησαν σε λανθασμένες συμεπριφορές".


Σε κόκκινο συναγερμό Σέρρες και Ιωάννινα
 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού ευχαρίστησε τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, αναφέρθηκε αρχικά στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή για τις περιοχές των επιπέδων 3 και 4.

Στην συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως με απόφαση της Επιτροπής, από την Πέμπτη, 29.10.2020 στις 06:00 το πρωί, ισχύουν τα εξής για τις παρακάτω περιοχές:

– Τα Ιωάννινα και ο Σέρρες ανεβαίνουν επίπεδο και γίνονται πια «κόκκινες».

– Ανεβαίνουν επίσης επίπεδο η Νάξος και η Ροδόπη, που θα βρίσκονται πια στο πορτοκαλί του επιπέδου 3, από το κίτρινο του επιπέδου 2.

– Η Δράμα επίσης ανεβαίνει στο επίπεδο 2, από το «πράσινο» επίπεδο 2.

– Τέλος, η Αμοργός λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει στο πρώτο, πράσινο επίπεδο, από το επίπεδο 2 που βρισκόταν.

«Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα η κατάσταση είναι οριακή», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 7.134 ενεργά κρούσματα ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφονταν 773 κρούσματα την ημέρα έναντι 430 κρουσμάτων μια εβδομάδα νωρίτερα.

Είναι ξεκάθαρο, σημείωσε, ότι η πανδημία είναι σε έξαρση με βασικό της επίκεντρο την βόρεια Ελλάδα και πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πως ότι οι δοξολογίες θα γίνουν κανονικά, αναλόγως φυσικά των μέτρων που ισχύουν σε κάθε περιοχή. «Σκηνές και καταστάσεις συγχρωτισμού πρέπει να αποφευχθούν. Είναι ώρα ευθύνης. Πόσω μάλλον που η Εκκλησία μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα», τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει αυστηρά μηνύματα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

Για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ανέφερε ότι δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιούνται με τήρηση των μέτρων.

 
 

Πού εντοπίζονται τα 1.259 νέα κρούσματα - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο "κόκκινο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.259 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα της Τρίτης. Από τα 1.193 εγχώρια κρούσματα, τα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές (οι 51 προέρχονται από το ΚΥΤ Χίου).

Αναλυτικά:

- 62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.


1.259 νέα κρούσματα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
 
Σήμερα ανακοινώνουμε 1259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
 
3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
 
102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
 
Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 
 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα