Κορoνοϊός: Έρχεται μοντέλο α λα Μαδρίτη στην Αθήνα. Μπλόκα σε πλατείες, sms και λουκέτα από τις 10μμ

Κορoνοϊός: Έρχεται μοντέλο α λα Μαδρίτη στην Αθήνα. Μπλόκα σε πλατείες, sms και λουκέτα από τις 10μμ

Η Αττική μετά και τα τελευταία εκατοντάδες κρούσματα μέσα σε λίγες ημέρες, βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κόκκινο σε ό,τι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού όπως υπογράμμισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας. Η χθεσινή ήταν μια από τις χειρότερες, με...αρνητικά ρεκόρ για τον μήνα που διανύουμε στην ημερήσια καταγραφή θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού - 453, συνολικά, με τα 174 στην Αττική και τα 184 στο Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου- αλλά και στις νοσηλείες, με 595 νοσηλευόμενους σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 79 διασωληνωμένοι.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ζητούμενο για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι να σπάσουν την «αλυσίδα» της μετάδοσης εφόσον ξέρουν ποιες περιοχές είναι οι επικίνδυνοι κρίκοι με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και να προστατεύσουν δύο συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τους μετανάστες.

Αυτό που φαίνεται να προκρίνουν, είναι η εφαρμογή του μοντέλου της Μαδρίτης στην Αττική.

Τι εφάρμοσε η Μαδρίτη

Η Μαδρίτη εφάρμοσε για ένα light μοντέλο καραντίνας, επιχειρώντας να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκεται το τραπέζι των συζητήσεων και στη χώρα μας.

Η «προσομοίωση» του ισπανικού μοντέλου στην Αττική

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, όπως αναφέρει το protothema.gr, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στοχευμένα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.

Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά κόκκινων περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό- που δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο πυλώνες του μοντέλου της Μαδρίτης που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι και για την Αττική. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας στο λεκανοπέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κορδέλες αποκλεισμού σε πλατείες, ενημερωτικές καμπάνιες και περιπολίες σε γειτονιές για την εφαρμογή των μέτρων. Παράλληλα και λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- πράγμα που ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες- αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.

Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους κατοίκους επιβαρυμένων περιοχών, τα εργαλεία υπάρχουν: πρόκειται για τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από όλους τους Έλληνες τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο στο γενικό lockdown, και όπως έχει διαμηνυθεί πολλές φορές από όλους τους αρμόδιους, εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορεί να ανά πάσα στιγμή να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ,κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: τα καταστήματα κλείνουν στις 10 μμ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα