Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού – 22 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις για την πανδημία στη χώρα μας, μετά τη χαλάρωση του Ιουλίου.

Θλιβερό ρεκόρ με 203 νέα κρούσματα κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ, ενώ «άλμα» σημείωσε ο αριθμός των διασωληνωμένων από 17 σε 22, το τελευταίο 24ωρο, προκαλώντας «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και επιστήμονες.

Πρωταθλήτρια στις νέες λοιμώξεις αναδείχθηκε η Χαλκιδική (50), ενώ ακολουθούν η Αττική (38) και η Θεσσαλονίκη (35). Οχτώ νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Λάρισα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των λοιμώξεων στην περιοχή σε 17. Εννιά ασθενείς νοσηλεύονται, οι 3 στην Εντατική.

Μετά την έξαρση του κορωνοϊού στην περιοχή, η Πολιτική Προστασία επέβαλλε νέα περιοριστικά μέτρα στον Αμπελώνα, κατά το πρότυπο του Πόρου.

Ο εφησυχασμός του προηγούμενου δεκαπενθήμερου ανησυχεί τους ειδικούς, που εκτιμούν ότι ο κρίσιμος δείκτης R0, ίσως να έχει ξεπεράσει τη μονάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι κάθε άτομο που φέρει τον ιό μολύνει άλλο ένα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, κρούει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκτιμώντας ότι τα κρούσματα ενδέχεται στην πραγματικότητα να ανέρχονται στα 1.500.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται τα αστικά κέντρα, στα οποία υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού. Τα τελευταία 24ωρα η Θεσσαλονίκη έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για εκτίναξη των κρουσμάτων στα 260 ημερησίως, στο τέλος Αυγούστου.

Δύο επιπλέον κρούσματα εντοπίστηκαν στη Μεσαρά Κρήτης, μετά από γιορτή σε κοντινό ξωκκλήσι στην οποία πήρε μέρος όλο το χωριό, μαζί και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Αθήνα, που εμφάνισε πρώτο συμπτώματα. Θετικός είναι ένας εκ των αντιδημάρχων, ενώ σε τεστ έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 14 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και αρκετά στελέχη του Δήμου.

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε και ένας αλλοδαπός, που διέμενε σε ξενοδοχείο της Αίγινας, και ο οποίος νοσηλεύεται με δύσπνοια σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ο ασθενής ήρθε στη χώρα οδικώς στις 2 Αυγούστου, προσκομίζοντας αρνητικό PCR τεστ, που είχε κάνει πριν από 72 ώρες.

Με τον κορωνοϊό να βρίσκεται σε έξαρση και τους επιστήμονες να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να χαθεί ο έλεγχος μετά το δεκαπενταύγουστο, όλα τα μέτρα – ακόμα και τα τοπικά lockdown – έχουν πέσει στο «τραπέζι» για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ρεκόρ κρουσμάτων χθες: 203 νέα κρούσματα και ένας θάνατος

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, αλλά και των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μέσα μέσα σε 72 ώρες επιβεβαιώθηκαν 506 κρούσματα, με τη χθεσινή μέρα να κατέχει το θλιβερό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, με 203 νέα κρούσματα.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες αυξήθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων κατά 57%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνεται από τους ειδικούς το γεγονός ότι ο ιός χτυπά ολοένα και περισσότερο τους νέους. Μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 44 έτη, ενώ των διασωληνωμένων τα 63 έτη.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και μετά τις εξελίξεις, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό απέναντι στην πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε δυσφορία από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας σε ό,τι αφορά στην καθυστερημένη ενημέρωση για τα κρούσματα σε εργοστάσιο στη Χαλκιδική.

mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα