Κορονοϊός: Δύο θάνατοι και μόλις 3 νέα κρούσματα σήμερα

Δύο ακόμη θάνατοι και μόλις 3 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Υγείας. Συνολικά οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα φτάνουν τους 175.

Την ίδια ώρα, οι συνολικές περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν τις 2.906.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ φτάνουν τους 15.

Βίντεο δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός στα μέσα μεταφοράς

Ένα βίντεο που δείχνει γιατί είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βίντεο αναπαριστά τη μετάδοση του ιού μέσα σε έναν συρμό του μετρό, όταν ο φορέας δεν έχει βάλει μάσκα, δείχνοντας πως αρκεί μόνο ένα κρούσμα για να κολλήσουν οι υπόλοιποι επιβάτες.

Δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε στην ελληνική κρατική τηλεόραση

Ασυμπτωματικοί τέσσερις στους δέκα ασθενείς με κορονοϊό

Ασυμπτωματικοί είναι σε μεγάλο ποσοστό, περίπου 40% οι ασθενείς με  Covid-19, κυρίως γυναίκες και νεότερης ηλικίας άνθρωποι, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μικρή κινεζική μελέτη κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι ασθενείς με καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2, αλλά για λιγότερο χρόνο σε σχέση με όσους έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Τσονγκνάν του Πανεπιστημίου της Γουχάν, του επικέντρου της πανδημίας, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν δεδομένα από 78 -επιβεβαιωμένα με μοριακά τεστ- περιστατικά Covid-19, από τα οποία τα 33 (το 42%) ήταν πλήρως ασυμπτωματικά.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν νεότερης ηλικίας (κατά μέσο όρο 37 ετών) σε σχέση με όσους είχαν συμπτώματα (μέση ηλικία 56 ετών), ενώ τα δύο τρίτα των ασυμπτωματικών ήταν γυναίκες (67%). Επιπλέον, οι ασυμπτωματικοί –όπως έδειξαν οι ιατρικές εξετάσεις- ανέκαμψαν ταχύτερα, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο βελτίωση των πνευμόνων σε εννέα ημέρες έναντι 15 ημερών όσων είχαν συμπτώματα.

Ακόμη, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν μεταδοτικοί (έκχυση του ιού στο περιβάλλον) για οκτώ μέρες, διάστημα πολύ μικρότερο από τις 19 μέρες των ασθενών με συμπτώματα. Τέλος, είχαν μικρότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων CD4+T, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι στους ασυμπτωματικούς η βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μικρότερη, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που αναδεικνύουν τη σημασία της διενέργειας δειγματοληπτικών τεστ όχι μόνο σε ανθρώπους με συμπτώματα, αλλά επίσης σε ασυμπτωματικά άτομα του πληθυσμού, έτσι ώστε να απομονώνονται σε περίπτωση λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό όσο το δυνατό πιο έγκαιρα, προτού πιθανώς εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα