Άρση μέτρων: Πώς πηγαίνει η πρώτη μέρα επιστροφής στη νέα κανονικότητα; Εικόνες, βίντεο

Άρση μέτρων: Πώς πηγαίνει η πρώτη μέρα επιστροφής στη νέα κανονικότητα; Εικόνες, βίντεο

Στη νέα κανονικότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του νέο κορωνοϊού SARS-CoV-2 καλούνται να προσαρμοστούν οι πολίτες, πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Οι Έλληνες έκαναν δειλά – δειλά τα πρώτα βήματά τους στη νέα εποχή, όπως φαίνεται από την ελαφρώς αυξημένη κίνηση στους δρόμους σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όσο, κυρίως, από την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την επίσκεψή τους στα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα για πρώτη ημέρα μετά από σχεδόν δύο μήνες λουκέτου.

Από το πρωί σήμερα, Δευτέρα, ο κόσμος που μετακινείται με τα μέσα μεταφοράς τηρεί τις νέες εντολές, φορώντας τη μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας ενώ δεν υπάρχει μεγάλη επιβατική κίνηση.

Σημειώνεται ότι δεν είναι όλες οι θέσεις διαθέσιμες και έχει τοποθετηθεί κόκκινη κορδέλα σε όσες απαγορεύεται η χρήση τους.

Η μάσκα από σήμερα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ΤΑΧΙ, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική στα ΜΜΜ, στα ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Σύμφωνα με οδηγό λεωφορείου που μίλησε στο CNN Greece, η πλειονότητα των επιβατών δείχνει πειθαρχημένη, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις.

    «Το 97% από ό,τι είδα στο δρομολόγιο, φοράει μάσκα... Έχω παρατηρήσει ότι πράγματι στις θέσεις που υπάρχει το απαγορευτικό, το τηρούν» δήλωσε ο οδηγός.

Νάσος Λαναράς: Η τσάντα, η μάσκα και το αντισηπτικό



Άνοιγμα καταστημάτων

Πειθαρχημένη είναι όμως και η επιστροφή των καταναλωτών στα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα.

Σημειώνεται ότι σήμερα επαναλειτουργούν, υπό τις οδηγίες που έχουν θέσει τα αρμόδια υπουργεία, τα καταστήματα: λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθοπωλεία, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια – κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος και επιδιόρθωσης υποδημάτων, καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Όπως διαπιστώνεται από το ρεπορτάζ του CNN Greece, η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη στα καταστήματα, με τον πλέον εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού, να είναι σχεδόν άδεια και την κίνηση μέσα αλλά και έξω από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, λιγοστή.


Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές θα είναι από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ. Ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου, καθώς σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ.

«Βροχή» ραντεβού στα κομμωτήρια

Ιδιαίτερα αυξημένη, αν και υποχρεωτικά με ραντεβού, είναι η κίνηση στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής της χώρας, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν εκεί μετά από 55 ημέρες καραντίνας.


Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστο δύο μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση για τους πελάτες.

ιδιοκτήτης κουρείου που μίλησε στο CNN Greece, σχετικά με την πρώτη μέρα της άρσης των μέτρων αναφέρει πως: «Δύσκολα τα πράγματα. Πολλή δουλειά, δεν ξέρουμε τι ώρα θα τελειώσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη εβδομάδα είναι δύσκολη, καθώς «τα ραντεβού τρέχουνε».

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης εξηγεί ότι με τη μάσκα «δύσκολα αναπνέουμε και όταν τη φοράς 10 και 12 ώρες την ημέρα, είναι πολύ δύσκολο. Θα μας κουράσει».

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών στα ΜΜΜ

Οι πολίτες που είχαν προμηθευτεί κάρτες απεριόριστων διαδρομών μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας και δεν τις χρησιμοποίησαν, το διάστημα περιορισμού των μετακινήσεων, θα έχουν δυνατότητα πίστωσης στην κάρτας τους. Σε καμία περίπτωση δε θα χάσουν τα χρήματα τους.

Όσοι έχουν ετήσια κάρτα, θα δοθεί ένα επιπλέον μπόνους- έκπτωση 10% το οποίο θα ισχύει και για όσους αγοράσουν προμηθευτούν τώρα νέα κάρτα.

Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android μπορούν να λειτουργήσουν και ως αυτόματο σημείο επαναφόρτισης των προσωποποιημένων καρτών με απευθείας αγορά από το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται ο επιβάτης να μεταβεί σε εκδοτήρια ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης.Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς – Κιάτο, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα και ‘Ανω Λιόσια – Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική.

Ταξί

Συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

ΚΤΕΟ

Ανοίγουν όλα τα ΚΤΕΟ. Οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται είναι:

  • Ο τεχνικός έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού
  • Οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες, καθώς και οι οδηγοί που επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ
  • Αντισηπτικό σε εμφανές σημείο
  • Αποφεύγεται εντός του χώρου της Γραμματείας – Ταμείου η παραμονή πολιτών εκτός του απαραίτητου χρόνου για την προσκόμιση των απαραίτητων για τον έλεγχο δικαιολογητικών και την παραλαβή του ΔΤΕ.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα