Κορονοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση λοιμωξιολόγων στο υπ. Υγείας – Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη επιστημόνων -επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων- συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Δευτέρας (24-02-2020) στο Υπουργείο Υγείας.

Στη σύσκεψη θα προεδρεύει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος για τον νέο κορωνοϊό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου σημειώθηκε και 5ος θάνατος από τον κορωνοϊό, το βάρος μετακυλίεται πλέον στους επιστήμονες της χώρας μας, οι οποίοι θα κληθούν να εκτιμήσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και να ενημερώσουν τον πληθυσμό της χώρας μας.

Έτσι, αμέσως μετά την επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους.

Το πρωί της Δευτέρας είχε πραγματοποιηθεί  σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ώστε να εκτιμηθεί η πορεία της προετοιμασίας της χώρας και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και διαβεβαίωσε πως η χώρα είναι θωρακισμένη.

«Είμαστε δομημένοι, είμαστε οργανωμένοι, σας παρακαλώ για ακόμα μία φορά να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και σοβαρότητα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας πως «ο ιός μοιάζει με μια σοβαρή γρίπη κι έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Τσιόδρας: Είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία

Για την ετοιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι. Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι «δημόσιες υπηρεσίες επικεντρώνονται στο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ο οποίες έρχεται από πληττόμενες περιοχές και να επιτηρεί την υγεία του. Οι πληττόμενες περιοχές είναι σε καραντίνα στην Ιταλία και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σχολεία μας».

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία αλλά πρέπει να είμαστε σε «επαγρύπνηση καθώς είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία».

Το σχέδιο που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου που έρχεται από πληττόμενες περιοχές. «Αυτή είναι η νούμερα ένα δράση» σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με τον γιατρό.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ακόμα ότι είναι «ναι πολύ δύσκολο να εντοπίσεις τα ελαφρά περιστατικά που είναι περισσότερα από 50%. Η συμμετοχή του κοινού είναι πολύ σημαντική όταν έρχεται από πληττόμενη περιοχή».

Όποιος πιστεύει ότι έχει συμπτώματα πρέπει να ενημερώσει είτε τον προσωπικό του γιατρό είτε τον ΕΟΔΥ, να συζητήσει την κατάσταση του και να αποφασίσουν αν υπάρχει λόγος για περαιτέρω έλεγχος.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία  - Οδηγίες προστασίας από τον ιό

Νωρίτερα, αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους γιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωναϊού.

Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει διασπαρεί και στη γειτονική Ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο ΠΙΣ εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας συνεχώς όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι γιατροί όλης της χώρας, στην περίπτωση που διαχειριστούν πιθανό κρούσμα κορωναϊού.

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωναϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

-χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

-εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο

-εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή

-άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

-άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό COVID-19

Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

-χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.

-κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.

-εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.

 Διαβάστε ΕΔΩ τις Οδηγίες προστασίας από το Υπουργείο Υγείας για το νέο κορονοϊό

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα