Λήγει το τελεσίγραφο για τους νησιώτες - Ξεκινά η διαδικασία για τις κλειστές δομές

Λήγει το τελεσίγραφο για τους νησιώτες - Ξεκινά η διαδικασία για τις κλειστές δομές

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μαξίμου και στο υπουργείο μετανάστευσης προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα για την κατασκευή των κλειστών δομών. Την ίδια στιγμή στα πέντε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου επικρατεί αναβρασμός, και καταστρώνουν τα δικά τους σχέδια έτσι ώστε να εμποδίσουν τις εργασίες στις εκτάσεις που έχει επιτάξει η κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση την υλοποίηση των μέτρων, τόνισε πως ο διάλογος ήταν εξαντλητικός το διάστημα που προηγήθηκε και έστειλες μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δεχθεί "παιχνίδια πολιτικάντηδων". 

Το αργότερο την Τετάρτη οι μπουλντόζες    

Σήμερα στη μία το μεσημέρι αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι με τις προσφορές των εταιριών που διεκδικούν τα έργα στα πέντε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι την Τετάρτη θα αρχίσουν οι εργασίες περίφραξης των χώρων αλλά και οι χωματουργικές εργασίες που απαιτούνται προκειμένου να στηθούν οι λυόμενες κατοικίες που θα φιλοξενήσουν τους μετανάστες

Ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμα από ποιο νησί θα ξεκινήσουν οι εργασίες και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να είναι όλα έτοιμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές εκείνης της περιόδου.  

Αυξημένα μέτρα σε Χίο και Λέσβο

 

Συνολικά 14 διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα σε Χίο και Λέσβο προκειμένου να περιφρουρήσουν τους χώρους που έχει επιταχθεί για να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα οι εργασίες.  

Το κλίμα στα πέντε νησιά είναι εκρηκτικό. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις, ενώ είναι έκδηλη η ανησυχία του υπουργείου Μετανάστευσης. Τα δημοτικά συμβούλια πραγματοποιούν έκτακτες συνεδριάσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης απέναντι στην κατασκευή κλειστών κέντρων. 

Επιστολή κατοίκων της  Μόριας 

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Μόριας που τα τελευταία χρόνια σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού, ενώ οι κίνδυνοι σε ζητήματα ασφάλειας αλλά και υγείας είναι συνεχείς. Η κατάσταση όπως σημειώνουν οι ίδιοι σε ανοικτή επιστολή τους είναι απελπιστική. "Για 5 χρόνια υπομένουμε την ανασφάλεια, το φόβο, την παραβατικότητα, την καταπάτηση και λεηλασία των περιουσιών μας, τις πυρκαγιές, τις κλοπές σε σπίτια, χωράφια,  κοπάδια, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη ρύπανση, τη μόλυνση, εκτιθέμεθα σε υψηλούς υγειονομικούς και βιολογικούς κινδύνους. Η περιοχή είναι μια εν δυνάμει υγειονομική και βιολογική βόμβα που ελπίζουμε  να  μην εκραγεί." 

Μυτιλήνη: Επτά συλλήψεις για το «τάγμα εφόδου» στη Μόρια

Παράλληλα σημειώνουν πως το χωρίο είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. "Βλέπουμε με απόγνωση την κατάρρευση και ερήμωση του χωριού μας και τις αξίες των ακινήτων μας να μηδενίζονται. Το χωριό εδώ και αρκετό καιρό είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης... Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της κοινωνίας και όχι την άδικη στοχοποίηση". 

Συνεχείς βάρδιες στην Χίο 

Εκατοντάδες κάτοικοι της Χίου, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού, δηλαδή στην περιοχή που έχει επιτάξει η κυβέρνηση, αντιδρώντας στην κατασκευή κλειστής δομής. Όλοι όσοι μετείχαν στην κινητοποίηση γράφτηκαν σε μία λίστα με στόχο να δημιουργηθούν 24ωρες βάρδιες περιφρούρησης του χώρου οι οποίες ήδη ξεκίνησαν από σήμερα. Οι κάτοικοι της Χίου οι οποίοι έχουν αποκλείσει την διέλευση στον συγκεκριμένο χώρο ζητούν την ακύρωση της ΠΝΠ και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού τους από τους μετανάστες.  

Στο πόδι και η Σάμος 

Με κοινή πρωτοβουλία των δύο Δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής κοινή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αν. Σάμου και αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις έξω από την έκταση που θα κατασκευαστεί η κλειστή δομή. "Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούμε την κατάργηση της Π.Ν.Π. που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Αν. Σάμου" αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό ψήφισμα.  

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα