Κουμουτσάκος για προσφυγικό: Ενισχύουμε τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο

Κουμουτσάκος για προσφυγικό: Ενισχύουμε τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των μέτρων φύλαξης στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου προανήγγειλε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, θα αυξηθούν οι περιπολίες, οι θερμικές κάμερες αλλά και τα πτητικά μέσα που επιτηρούν την περιοχή», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, «το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη». Και πρόσθεσε: «Δε θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τη φύλαξη των συνόρων μας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το μεταναστευτικό μια πολύ συνθέτη και δύσκολη υπόθεση και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι αυξημένες ροές από την Τουρκία είναι μία σταθερή πολιτική επιλογή της Άγκυρας.

«Το επιβεβαιώνουν όλες οι δηλώσεις που κάνει η τουρκική ηγεσία, που επαναλαμβάνει τα περί ανοίγματος των συνόρων. Πρόκειται για μία πρόσκληση σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και στα κυκλώματα των διακινητών, που φέρνουν τον κόσμο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα», ανέφερε.

Παράλληλα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως «η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αμφισβητεί ρυθμίσεις που κάνουν 3 και 4 χώρες. Και δείτε τώρα την δήλωση της ΕΕ που είναι 28 κράτη και πολύ ισχυρή ένωση κρατών που λέει ότι αμφισβητώ την νομιμότητα της δικής σας συμφωνίας με την Λιβύη και πως είναι παράνομη. Αν υπάρξει άλλη αντίδραση των 28 σε σχέση με αυτά που κάνει η Τουρκία εκεί αντιλαμβάνεστε ότι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Επιμένει όμως γιατί η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι μια απλή προπαγάνδα είναι στρατηγική, μια στρατηγική που είναι υπόσταση με άσκηση».

Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «είναι διαχρονικά επιδίωξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ειδικά από το 2002 που ξεκίνησαν οι διερευνητικές μέχρι σήμερα» σημειώνοντας πως «το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε να πάμε στην Χάγη αλλά το τι θα πάμε στην Χάγη. Αν πάμε τη συνοριακή μας διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου είναι βεβαίως αυτό που πρέπει να κάνουμε. Θα είναι μόνο αυτό ή η Τουρκία θα βάλει αυτό που στο Ελσίνκι λέγεται συναφείς διαφορές; Δηλαδή γκρίζες ζώνες. Αν είναι κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

www.cnn.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα