Μητροπολίτης Σύρου: Δεν θα ήθελα ποτέ να ξαναδώ τη Σύρα να περνά τα μαύρα Χριστούγεννα του 2017

Μητροπολίτης Σύρου: Δεν θα ήθελα ποτέ να ξαναδώ τη Σύρα να περνά τα μαύρα Χριστούγεννα του 2017

«Δεν θα ήθελα ποτέ ως Επίσκοπος να ξαναδώ η Σύρα και η Ερμούπολη να περάσουν τα «μαύρα» Χριστούγεννα του 2017.Δεν θέλω να ξαναδώ τα δακρυσμένα παιδιά μπροστά στα μαγαζιά τα Χριστούγεννα και οι πατέρες να μην μπορούν να πάρουν ένα δωράκι για τις γιορτές ή ακόμα και να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα», δήλωσε αμέσως μετά την τελετή μεταβίβασης των Ναυπηγείων Νεωρίου της Σύρου στην αμερικανική εταιρεία ONEX του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, η οποία έγινε την Τετάρτη, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, ο Ιεράρχης ήταν υπέρ της επαναλειτουργίας των ναυπηγείων της Σύρου. Εζησε από κοντά τις δύσκολες ημέρες πολλών οικογενειών που έμειναν άνεργες με την Εκκλησία να στέκεται δίπλα τους με όποιο τρόπο ήταν αυτό δυνατό. Ο Μητροπολίτης ασχολήθηκε προσωπικά με την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων και όπως λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι «χτύπησε πόρτες σε υπουργεία, στο Πολεμικό Ναυτικό προκειμένου να πάρει απαντήσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων καθώς πολλές οικογένειες έζησαν δύσκολες ημέρες, χωρίς δουλειά. Η Εκκλησία που προσπαθούσε να βρει διέξοδο στην απογοήτευση που ένιωθαν οι περισσότεροι στο νησί λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και της ανεργίας, βλέπει σήμερα με ικανοποίηση τα έργα-πνοής στο νησί το οποίο υποδέχεται τα καράβια που ξαναγύρισαν στην Σύρο.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης συναντήθηκε χθες με τον με τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ο οποίος βρέθηκε στη Σύρο, προκειμένου να παραστεί στην τελετή μεταβίβασης των Ναυπηγείων Νεωρίου στην αμερικανική εταιρεία ONEX.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Αμερικανό πρέσβη για την πολύτιμη συνεισφορά του στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων, για τα οποία τόνισε ότι είναι ένα έργο στο οποίο έβαλε την προσωπική του σφραγίδα.Εκτίμησε δε ότι το έργο θα πυροδοτήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη στη Σύρο και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.

«Ήδη, οι εφοπλιστές αρχίζουν σιγά - σιγά να επιστρέφουν στο νησί», είπε και του ευχήθηκε να μείνει στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.

Ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και του τόνισε τη σπουδαιότητα της δικής του συμβολής για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Νεωρίου, που ξαναδίνει εργασία σε 300 οικογένειες, αλλά και του σημαντικού έργου της Μητρόπολης, συνολικά.

Ο Μητροπολίτης Σύρου του είπε ότι η προσφορά του νέου ιδιοκτήτη, κ. Ξενοκώστα, είναι ήδη τεράστια, καθώς μέχρι στιγμής έχει καταβάλει -χωρίς να τα οφείλει- 9 εκατ. ευρώ για τις οφειλόμενες αμοιβές του προσωπικού.

Επίσης τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά της συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας στις 12 Οκτωβρίου, με μοναδικό τότε θέμα τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, στον μητροπολίτη Σύρου τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Μητρόπολης στην Ερμούπολη.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον πρέσβη για τα καλά του λόγια, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πάντα ήταν, πάντα είναι και πάντα θα είναι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μητέρα Εκκλησία και τροφό όλων μας.«Ήταν μια γενναία, τολμηρή και αποφασιστική δήλωση αυτή που κάνατε, σεβασμιώτατε», απάντησε ο Τζέφρι Πάιατ.

Θυμίζουμε τη δήλωση του Σύρου Δωρόθεου, όταν εξερχόμενος της ΙΣΙ, κατόπιν ερώτησης που δέχθηκε, απάντησε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε απειλείται από κανέναν, ούτε εκβιάζεται από κανέναν, ούτε χειραγωγείται από κανέναν, ούτε παίρνει εντολές και οδηγίες από κανέναν».

Από την πλευρά του ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις που έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος, της οποίας εξήρε το πολυσήμαντο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για την πατρίδα μας. Αναφέρθηκε επίσης και στην ιδιαίτερη σημασία της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και σημείωσε ότι η Εκκλησία της Αμερικής βρίσκεται πλέον σε μια φάση αναγέννησης και ανάτασης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η παρουσία του Ελπιδοφόρου ενώνει όλη την Ομογένεια, η οποία έχει σημαντική συνεισφορά στην πορεία του αμερικανικού έθνους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα